Alleen volkoren brood is echt volkoren brood. De rest kan van witte bloem zijn met een kleurtje en wat zaadjes.

Foto: Keuringsdienst van Waarde

Eet je volkoren, dan eet je gezond. Of dit altijd het geval is, is maar de vraag. Producten worden vaak in een volkoren jasje gestopt, terwijl de kans bestaat dat je niet eens volkoren eet. In De Keuringsdienst van Waarde spreekt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht aan de VU. Het blijkt dat alleen de naam volkoren brood aan regels is gebonden, zodat je alleen bij volkoren brood zeker weet dat je ook echt volkoren eet.De Keuringsdienst van Waren laat zien in welke producten echt alleen volkorenmeel is gebruikt en in welke producten de naam misleidend is. De lekkerste donkerbruine broden die er heel gezond uit zien, blijken vaak van gewone witte bloem gemaakt met wat toevoegingen om het brood donker te kleuren. Er zitten wat zaden op, maar voor de rest is het eigenlijk gewoon wit brood met een beetje extra en zou daarom bruin brood moeten heten.

Voor brood is het duidelijk dat alleen volkoren brood alle vezels bevat, omdat dit aan regels is gebonden. Voor andere producten geldt dit echter niet, zodat veel consumenten denken gezonde volkoren producten te kopen die helemaal niet zuiver volkoren zijn, zoals beschuit, knackebrot en veel zogenaamd gezonde koekjes voor kinderen. Op de verpakking staat vaak aangegeven dat het voor het grootste deel uit tarwebloem bestaat, zodat het eigenlijk de naam volkoren niet waard is en naar het rijk der fabelen kan worden verwezen.

Vaak blijkt dat je van bijvoorbeeld "volkoren" beschuit of crackers 33 stuks zou moeten eten om de dagelijkse hoeveelheid vezels binnen te krijgen. Het beste kun je dus een gewone volkoren boterham eten als je echt voldoende vezels wilt eten.

Kijk voor een aantal van deze onderzochte producten verder op Keuringsdienst van Waarde. De uitzending kan via deze link worden teruggekeken.

Rubriek: gezondheid, eten, dieet

1 opmerking:

  1. Ik vind het altijd nog onvoorstelbaar dat we met zn allen zo voor de gek gehouden kunnen worden. Soms lees je alles op de etiketten maar soms heb je er gewoon geen zin in en denk je de informatie op de verpakking te kunnen vertrouwen. Goed van je dat je dit onder de aandacht brengt.

    BeantwoordenVerwijderen