De gifcirkel: groenten en fruit uit Italie vaak zwaar vervuild met gif

Foto: burgercomite.eu
Als u tomaten, broccoli of fruit koopt, kijk dan goed waar het vandaan komt. Criminelen hebben de handel in chemisch afval ontdekt als lucratieve bron van inkomsten en de landbouwgrond in Italië ernstig vervuild met het meest zware gif tot aan kernafval onder akkers.Campanië, de streek rond Napels, is er het symbool van en wordt wel de grootste illegale stortplaats van chemisch afval in Europa genoemd. Hier dumpt de Camorra, de locale tak van de maffia, industrieel afval uit heel Europa en zelfs van daarbuiten. Ze gieten het in rivieren, begraven het in landbouwakkers of verbranden het langs de kant van de weg. Op de vervuilde grond worden groenten, zoals broccoli en tomaten voor de Nederlandse markt gekweekt. Voor de bewoners van Campanië is er geen ontsnappen aan het gif. Het zit in de lucht, in het grondwater, in hun groenten, in hun vlees en in het fruit dat ze eten.

Als gevolg hiervan ligt het aantal gevallen van kanker er viermaal hoger dan in de rest van Italië. Meisjes van 17 jaar krijgen borstkanker, kinderen van 4 jaar longkanker en jongens van 21 jaar oud krijgen leverkanker. Dit is zeer ernstig en het is onbegrijpelijk dat er nog groenten en fruit uit deze streek op de Nederlandse markt terecht komen.

Filmmaker Wilfried Koomen duikt in de illegale handel in chemisch afval. Hij gaat met Rotterdamse havenpolitie op jacht naar milieucriminelen. Rotterdam speelt als een van de grootste westerse havens een sleutelrol bij deze praktijken. Bij de controles die de havenpolitie samen met de douane steekproefsgewijs uitvoert, blijkt doorgaans bij de helft van de scheepsladingen de papieren niet in orde te zijn. Wat zij vinden is het topje van de ijsberg. Per jaar worden slechts een paar honderd containers fysiek gecontroleerd, terwijl de totale hoeveelheid containers dat de haven passeert zo'n twaalf miljoen is. De illegale handel in giftig afval beperkt zich allerminst tot Italië, maar is een wereldwijd probleem.

Veel chemisch restmateriaal komt in de Derde Wereld terecht, maar ook in Europese landen met een zwakke centrale regering, die gevoelig zijn voor corruptie. Fabrieken die tijdens hun productieproces chemisch afval produceren, moeten dat op een milieuvriendelijke manier verwerken. Maar dat is ontzettend duur. Voor wie op grote schaal industrieel afval genereert, is het aantrekkelijk om met criminelen in zee te gaan die slechts een fractie van de reguliere kosten in rekening brengen.
Wilt u dus voorkomen dat dit op uw bord terecht komt, eet dan vooral groenten en fruit waarvan u de herkomst kunt achterhalen. Bij een aantal supermarkten is dit heel duidelijk zichtbaar op dozen en etiketten. Kijk de schokkende uitzending hier: 2Doc: de Gifcirkel. 

Rubriek: gezondheid

3 opmerkingen:

  1. Waarom hebben wij eigenlijk een voedsel en warenautoriteit ?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze groenten komen vooral uit spanje. Waar rijkelijk met landbouwgif gewerkt wordt. Onze boeren hier vallen onder de Nederlandse regels die een hoop van die giffen verbieden of tenminste reguleren. Maar door de EU zijn we verplicht de spaanse gifgroenten en gif-fruti toe te laten. Controle kan niet want dan komt uit dat er een hoop gif in de groenten zit, dan heb je een EU-schandaal en dat wil de overheid niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb voedinginspectie ingelicht, maar eerst maanden geen reactie, en nu paar weken geleden, opnieuw dringend bericht verzonden, via hun website. Kreeg nu wel en kleine reactie van weinig waarde, en dat was het. Hier wordt bewust geen enkele ruchtbaarheid aan geven, wegens te grote belangen met gemoeid zijn, en de burgers hun vertrouwen wenst te behouden, t.o.v. de supermarkten, zeker wel begrijp, maar wie dient men hierbij, juist de afval maffia, wegens hier niets mee gedaan wordt, en hun praktijken hierdoor al jaren verder kunnen doorzetten, en nu al in Spanje afval storten. Volgens de documentair van eind vorige jaar 2016 (vergif in Italië) waarin ook de drie Nederlandse supermarkten werden vermeld, die onbewust, deze voedingsproducten van Italië, al vermoedelijk al jaren verkopen. Conclusie, dat het allemaal nog niet erg genoeg is, en hierdoor wel degelijk, burgers gezondheids schade kunnen oplopen, hoeft hier zeker geen betoog, zeker niet op langer termijn, is mij wel duidelijk. Dit door de zware toxchische vergiftige zware kankerverwekende stoffen, die zowel in de bodem als grondwater, de groenten en fruit besmetten, waar deze afval ook werkelijk gedumpt. Hierdoor wordt ook tegelijk allerlei vee, dat ook van hetzelfde besmette grondwater drinken, onvoorstelbaar allemaal. door verwekte kankers in de voeding, waarvan de vele burgers in Nederland geen kennis van hebben. Hier zijn ook tegelijk hoge financiële medische onkosten aan verbonden, maar het ergste is, dat men nu nu weet waarom nu ook jongere op vroege leeftijd kankers oplopen, mij nu zeker niet verwonderd.

    BeantwoordenVerwijderen