Seksualiteit bij ouderen: het taboe op liefde en leeftijd

In de huidige samenleving wordt er vaak vanuit gegaan dat mensen op latere leeftijd niet meer seksueel actief zijn. We willen er liever niet aan denken wat er zich afspeelt tussen de lakens bij onze ouders of grootouders. Hoewel er nog steeds een taboe heerst op het onderwerp seksualiteit bij senioren, wint het wel aan zichtbaarheid in de publieke sfeer. Een gezond seksleven is niet alleen goed voor het psychologische en fysieke welzijn, maar ook voor de verbintenis tussen twee geliefden.

Seksuele intimiteit na uw zestigste?
Een gezond seksleven is goed voor zowel het psychologische als het fysieke welzijn. Het hebben van seks maakt verschillende hormonen vrij in het lichaam, waardoor de intimiteit en de band tussen de twee partners sterker wordt; dit kan helpen tegen eenzaamheid en depressie. Het ouder worden maakt geen einde aan de seks, het verandert alleen. Het gaat niet alleen om seksuele gemeenschap - kussen, knuffelen, het vasthouden van handen of samen in bed liggen zijn ook vormen van seksuele intimiteit.

Taboes doorbreken
Hoewel senioren, als de omstandigheden het toelaten, gewoon een actief en bevredigend seksleven hebben, blijft het praten over seksualiteit bij ouderen lastig in onze samenleving. Het taboe op seksualiteit bij ouderen maakt het onderwerp vaak niet alleen onbespreekbaar tussen twee partners, maar ook tussen ouderen en hun dokter. Dit is een groot probleem, omdat seksuele problemen een waarschuwingsignaal kunnen zijn voor diabetes, infecties, kanker of andere gezondheidsellende. 

Onbehandelde seksproblemen kunnen leiden tot depressies en sociale terugtrekking.
“Dit onderwerp is zo lang een taboe geweest, dat veel oudere mensen niet eens met hun echtgenoten praten over hun seksuele problemen, laat staan met een dokter”, zegt Dr. Stacy Tesser Lindau, gynaecologe van de Universiteit van Chicago. Lees het artikel verder op EliteDating.

Rubriek: seksualiteit

1 opmerking:

  1. Sex na je 60e is blijkbaar een taboe,waarom?
    Ik ben een man van 65 en ben nog lang niet uitgeblust, tot voor kort had ik een kennis waar ik ook intiem mee was zij was 84 en helaas overleden,ik mis haar als persoon maar ook de intimiteit en ik heb beslist een voorkeur voor een veel oudere vrouw want ook die zijn echt niet allemaal uitgeblust.
    Maar moeilijk te vinden en te benaderen, jammer.
    Maar intimiteit en sex is van alle leeftijden daar moet je niet raar over doen.

    BeantwoordenVerwijderen