App om de bijwerkingen van kruiden en voedingssupplementen tijdens de behandeling van kanker te controleren

Veel kankerpatiënten gebruiken kruiden of voedingssupplementen naast hun reguliere behandeling. Ze zijn niet op de hoogte of deze supplementen positieve of negatieve effecten hebben. Er is nu een webapplicatie (app) op initiatief van de Stichting tegen Kanker die de nodige uitleg geeft over de effecten van 20 veelgebruikte supplementen.


Zo'n 8 op de 10 kankerpatiënten gebruiken voedingssupplementen waaronder vitamines, kruiden en planten. Die supplementen kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben, maar slechts weinig mensen melden aan hun arts welke supplementen ze gebruiken. De nieuwe applicatie moet patiënten daarom de nodige uitleg verschaffen over de effecten van een twintigtal vaak gebruikte supplementen - zoals bijvoorbeeld Vitamine E, Valeriaan, Sint-Janskruid en Ginseng - en de mogelijke interacties met kankerbehandelingen. 

Tegelijk lanceert de Stichting de campagne "Voedingssupplementen: vriend én vijand", die artsen en patiënten moet aanzetten om open over voedingssupplementen te praten, omdat "het van groot belang is dat patiënten en zorgverleners de mogelijke interacties van voedingssupplementen niet onderschatten".

"Voedingssupplementen worden vaak tegelijk met een behandeling tegen kanker gebruikt. Patiënten doen dit onder meer om genezing maximaal in de hand te werken, bijwerkingen te verminderen en levenskwaliteit te optimaliseren. (...) Sommige combinaties van supplementen en behandelingen zijn positief of neutraal, maar andere kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben. Een van de ernstige effecten is bijvoorbeeld een daling van de doeltreffendheid van de kankerbehandeling. Verscheidene supplementen kunnen de ziekte verergeren. Dit geldt niet alleen voor de behandeling van kanker, maar voor alle geneesmiddelen", aldus de Stichting tegen Kanker.

De app is te downloaden via Stichting tegen Kanker.


1 opmerking: