7 tips voor een optimale bescherming tegen de zon


We weten allemaal dat we bescherming nodig hebben tegen de schadelijke UV-stralen, omdat die kunnen leiden tot huidkanker en veroudering van de huid. Niet voor niets wordt  gezegd dat een goede zonnecrème de beste huidverzorging is die er bestaat, ondanks alle mooie beloften van vele dure dagcrèmes. Maar zelfs wie wel dagelijks zonnecrème gebruikt kan fouten maken.
Het is vooral belangrijk dat je de juiste zonnecrème kiest. Een goede crème moet zowel beschermen tegen UVB-stralen die zonnebrand kunnen veroorzaken, als tegen de huidbeschadigende UVA-stralen. Zorg er dus zeker voor dat je een versie kiest met een brede bescherming. Verder moet je de volgende fouten vermijden:

1. Je gebruikt al 3 zomers dezelfde fles
De vervaldatum is erg belangrijk, want de actieve ingrediënten in zonnecrème kunnen na verloop van tijd hun werking verliezen. Bovendien is een open fles ook vatbaarder voor bacteriën, aangezien de bewaarmiddelen die dat moeten voorkomen na verloop van tijd ook minder effectief worden. Vergeet ook niet om op de fles te kijken hoe je ze moet bewaren. Het lijkt misschien handig om ze bovenaan je strandtas te leggen, maar blootstelling aan hitte kan de werking van de zonnecrème verstoren.

2. Je rekent op de zonnecrème in je make-up
Een twee-in-een foundation/zonnecrème is erg handig, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief werkt. Een deel van het probleem is de hoeveelheid: een toefje foundation komt niet overeen met de hoeveelheid zonnemelk die je normaal op je gezicht smeert. Daarnaast is het ook zo dat make-up verdwijnt in de loop van de dag. Betrouwbaar is het dus niet.

3. Je brengt alleen 's morgens zonnecrème aan
Als je buiten in de zon zit, dan blijft je zonnecrème maximum twee uur goed. Als je transpireert of gaat zwemmen kan je zonnecrème zelfs nog sneller uitgewerkt zijn. Zorg er dus voor dat je om de paar uur opnieuw zonnecrème aanbrengt.

4. Reken niet op waterproof zonnecrème als je zwemt
Er blijkt helemaal geen 'waterproof' zonnecrème te zijn. Het enige wat kan is een waterresistente crème die je 40-80 minuten werkt. Daarna moet je absoluut opnieuw smeren. Vergeet ook niet om na het aanbrengen een paar minuten te wachten voor je weer in het water duikt, zodat de crème de tijd krijgt om in je huid te dringen.

5. Je brengt alleen zonnecrème aan op zonnige dagen
Een bewolkte dag wil niet zeggen dat je geen zonnecrème moet aanbrengen. De schadelijke UVA-stralen kunnen zelfs door dikke wolken én glas dringen.

6. De hoogst mogelijke factor is niet altijd beter
Veel huidexperten raden een zonnecrème met minstens factor 30 aan. Maar dat wil niet zeggen dat je met factor 60 dubbel zo goed - of dubbel zo lang - beschermd bent. Een zonnecrème met factor 30 blokkeert ongeveer 96 procent van de UVB-stralen, maar daarna zie je maar kleine verschillen. Zo blokkeert factor 50 zo'n 98 procent en factor 75 nog steeds minder dan 99 procent. Je kan nooit 100 procent van de UVB-stralen blokkeren met zonnecrème.

7. Vertrouw niet alleen op zonnecrème voor totale bescherming
Omdat  zonnecrème nooit  100 procent bescherming kan bieden, mag het dus niet je enige bescherming tegen de zon zijn. Probeer dus zoveel mogelijk een hoed, zonnebril en beschermende kleding te dragen tijdens de meest intense uren van de zon.

Rubriek: gezondheid 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten