Blue Zones: 9 regels om de kans op een langer leven te verhogen

Blue Zones ofwel 'Blauwe gebieden' zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, vaak boven de 100 jaar. Hoe kan het dat deze mensen langer leven? Genetica? Dieet? Andere benadering van het leven? Dan Buettner reisde langs deze blauwe gebieden en kwam erachter dat het geheim zit in de alledaagse dingen die ze doen: het voedsel dat ze eten, de dagelijkse routine, het gezelschap waarin ze verkeren en hun kijk op het leven.
Het team van onderzoekers bezocht onderstaande vijf plaatsen over de hele wereld waar mensen het langst in goede gezondheid leven en gelukkig zijn. Het blijkt dat in de blauwe zones het onderhouden van sterke sociale netwerken, het consumeren van een plantaardig dieet, het eten met mate en het actief blijven bewegen tijdens de ouderdom de gemene deler is. Hier volgen de 5 blauwe zones en onderaan het artikel staan de 9 regels die kenmerkend zijn voor de levenswijze van de mensen in deze gebieden.

Sardinië, Italië 

Het bergachtige eiland Sardinië is de thuisbasis van enkele van de oudste mensen ter wereld. Hier bestaat een eeuwenoude cultuur die zich kenmerkt door traditionele maatschappelijke waarden, respect voor ouderen en loyaliteit aan de familie clan. De lokale bevolking hield zich eeuwen aan ongeschreven wetten en heeft eeuwenlang buitenlandse invloeden weten te weerstaan. Kijk hier voor de oorzaken van de blauwe zone in Sardinië.

Okinawa, Japan 

Okinawa is een eilandengroep voor de kust van Japan met een groot aantal langst levende mensen ter wereld. Rijk aan hun tradities komt het echte geheim van Okinawa voort uit hun cultuur en omgeving. voor de gezondheid en een lang leven komt voort uit hun cultuur en omgeving. Kijk hier voor de oorzaken van de blauwe zone in Okinawa.

Loma Linda, Californië

 De leden van de Zevende Dag Adventisten gemeenschap in Loma Linda, wiens geloof een gezond leven onderschrijft, leiden de natie in de langste levensverwachting. Kijk hier voor de oorzaken van de blauwe zone in Loma Linda.
 
 

Ikaria, Griekenland 
Een klein Grieks eiland in de Egeïsche Zee dat ten zuidwesten van Samos ligt, bezit een aantal van 's werelds langste levende mensen. De onderzoekers ontdekten dat de mensen van Ikaria  drie keer meer kans hebben om 90 jaar oud te worden dan in de VS. Zij hebben ook ongeveer 20% minder kanker, de helft van het aantal hart-en vaatziekten dat gangbaar is in de westerse wereld en dementie komt er bijna niet voor. Kijk hier voor de oorzaken van de blauwe zone in Ikaria.

Nicoya Costa Rica 
Een man uit Costa Rica heeft op de leeftijd van 60 jaar ongeveer twee keer meer kans op het bereiken van de 90-jarige leeftijd als een man die in de Verenigde Staten, Frankrijk, of zelfs Japan leeft. Costa Rica besteedt slechts 15 procent van wat Amerika uitgeeft aan de gezondheidszorg, maar de mensen lijken er langer en gezonder te leven dan mensen in andere landen. Kijk hier voor de oorzaken van de blauwe zone in Costa Rica.

 9 gemeenschappelijke kenmerken van alle blauwe zones
Uit het onderzoek in de Blue Zones werden negen gemeenschappelijke kenmerken gevonden. De bevindingen zullen u versteld doen staan! Het geheim  hoe je langer kunt leven ligt niet in diëten of oefenprogramma's, maar in het creëren van de juiste omgeving voor jezelf.  

1. Doe aan natuurlijke beweging
De mensen uit de blauwe zones proppen zich niet vol met vitaminepreparaten, rennen geen marathons of bezoeken sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Ze doen aan tuinieren en hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin. 

2. Het hebben van een doel waarvoor je iedere dag je bed uit wilt komen 
De Okinawanen noemen het "Ikigai" en de mensen uit Costa Rica noemen het "plan de vida," Dit betekent vrij vertaald datgene waar je in de ochtend voor wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren. 

3. De pauzeknop dagelijks indrukken

Ook mensen in de Blue Zones ervaren stress, want dat hoort bij het leven. Overmatige stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten. Wat de mensen met de langste levensverwachting hebben, wat de meeste anderen niet hebben zijn dagelijkse routines om die stress af te schudden. Okinawanen neem een ​​paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken, Adventisten bidden, Ikarians doen overdag een dutje en in Sardinie doen ze aan een happy hour. 

4. 80%-regel 
 
"Hara Hachi Bu", de Okinawaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. 

5. Bonen
Het planten en eten van alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slechts gemiddeld vijf keer per maand gegeten in kleine porties.

6. Wijn
Mensen in alle blauwe zones (behalve Adventisten) drinken regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. Matige drinkers overleven niet-drinkers. De truc is om 1-2 glazen per dag te drinken en dan bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden. En nee, je kunt de wijn niet opsparen voor het weekend en dan 14 drankjes nemen. 

7. Geloof
Slechts vijf van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Het maakte niet uit welk geloof werd beleden. Het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten gedurende minimaal vier keer per maand voegt 4-14 jaar aan de levensverwachting toe. 

8. Geliefden
Bijna alle honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. (Het blijkt ook de ziekte-en sterftecijfers van kinderen in het huis te verlagen). Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie (dit kan oplopen tot een 3 jaar hogere levensverwachting) en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen (Zodat ze een grotere kans hebben om zelf zorg te ontvangen als ze dat later nodig hebben). Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

9. De juiste omgeving
De langstlevende mensen kozen, of zijn geboren in sociale kringen die gezond gedrag vertonen. Okinawanen creëren  "moais"groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. Het blijkt dat de mensen uit de blauwe zones leven in sociaal gunstige netwerken die gezond gedrag bevorderen.
 

Om de leeftijd van 100 te bereiken moet je een lot uit de genetische loterij winnen, maar de meesten van ons hebben de capaciteit om zonder chronische ziekten 90 jaar oud te worden. In de VS worden nu kunstmatige blauwe zones gecreëerd omdat blijkt dat dit de levensverwachting verhoogt en de ziektekosten drastisch verlaagt. Kijk voor meer op Blue Zones.


Rubriek: gezondheid


 

-->

3 opmerkingen:

 1. Indrukwekkend hoe mensen zo oud kunnen worden en mooi dat er eens goed naar gekeken is. Op deze gezondheidswebsite is in ieder geval een overzicht te vinden van voeding die je kan helpen om gezond te blijven of te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed lezen is een kunst!Vooral worteltjes, avocado, granen, werken erg goed op zicht en begrijpen! Ook een doorzichtige manier om lezers naar uw website te krijgen.....
  Goede voeding is slechts een onderdeel van het leven in de blauwe zones. Want hier in het westen worden we bijna overvoerd met voedingsadviezen en helpen deze?
  Er is zoveel keus hier in voeding, eerder overvloed dan iets anders.
  Waarom zijn er dan zoveel mensen met klachten en kwalen? Het gaat om álle karakteristieken van de mensen uit de blauwe zones en het is juist bekend dat deze mensen heel eenvoudig eten, meestal wat het land opbrengt. Ook gaat het er niet om, dat mensen zo oud kunnen worden, maar dat ze mét een goed leven oud kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch vreemd dat in tegenstelling met de vele studies gepubliceerd over deze 'blue zones' dit artikel vergeet te vermelden dat wat al deze zones gemeenschappelijk hebben is dat ze bijzonder weinig tot geen vlees of zuivel consumeren.
  Verdere studies hebben zelfs aangetoond dat dit de meest bepalende factor voor levensverwachting is en dat deze ook de rangorde van deze zones onderling bepaald!
  Vandaag de dag is de langstlevende bevolking op Aarde de '7th day adventists' uit Loma Linda, California, die uit geloofsovertuiging geen dierlijke producten consumeren.

  BeantwoordenVerwijderen