Tomatensap na het sporten werkt beter dan energiedrankjes

Sport u regelmatig en drinkt u daarna een sportdrankje om uw energie weer terug te krijgen? Volgens de resultaten van een recente Griekse studie kun je de sportdrankjes beter laten staan. Tomatensap zou na het sporten namelijk veel doeltreffender zijn voor het herstel van onze spieren en onze bloedsuikerspiegel.
Tomaten bevatten vitale stoffen die spierherstel stimuleren en ook de bloedwaarden snel terug op peil brengen na fysieke inspanningen. Tomaten zijn rijk aan lycopeen, de stof die voor de dieprode kleur zorgt. Deze antioxidant werd in eerder onderzoek al gekoppeld aan de strijd tegen kanker en hartaandoeningen. Nu blijken ze ook werkzaam te zijn tegen enzymen en proteïnen die vrijkomen bij spier- en hersenschade. In amper twee maanden tijd zijn de resultaten volgens de onderzoekers van het Griekse General Chemical State Laboratory goed zichtbaar.

Een groep van vijftien atleten heeft gedurende twee maanden de impact van tomaten getest. Negen van hen dronken tomatensap meteen na het sporten, terwijl de andere zes trouw bleven aan hun bruisende sportdrankjes. Bij de atleten die tomatensap dronken, zagen de onderzoekers een sneller spierherstel en ook de bloedsuikerspiegel was vlugger op peil. 
 
Zelf tomatensap maken

Vers tomatensap
Je kunt tomatensap kant en klaar in de supermarkt kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Daarvoor heb je wel een blender nodig. Je kunt het sap van verse tomaten maken, maar dat is wel omslachtiger. Daarvoor moet je de tomaten eerst even ontvellen in kokend water en dan blenden met water, een beetje bouillonpoeder, eventueel wat gesneden ui en peterselie.

Tomatensap van tomaten uit blik of tomatenpuree
Tomatensap van tomaten uit blik of van tomatenpuree is makkelijker te maken en smaakt ook heel lekker. Dit zijn tomaten die in het zuiden met veel zon konden groeien en zijn dus voller van smaak. Doordat ze direct zijn ingeblikt gaat er weinig verloren aan voedingswaarde en vitaminen. De werking van de belangrijke werkzame stoffen in tomaten komt pas bij koken of bakken vrij, dus er is niets mis met het gebruik van tomatenpuree.

Recept voor 1 1/2 liter tomatensap van tomatenpuree
Doe in de blender de volgende ingrediënten:
- 2 grote blikjes tomatenpuree
- verse zwarte peper
- aromat of bouillonpoeder naar smaak
- 1000-1200 ml. water
- eventueel kruiden naar smaak als ui, peterselie en tijm

Tomatensap van tomaten uit blik
- Doe 2 bikken met tomaten op sap in de blender.
- Voeg wat bouillonpoeder (aromat), ui en peterselie toe.
- Blend de tomaten fijn en voeg er dan voldoende water aan toe om het tot sap te maken.

 Rubriek: gezondheid


http://www.rushcommerce.com/banners/senioren/we_468-60.gif

2 opmerkingen:

  1. Energiedrankjes wil ik sowieso niet hebben. Dan voelt het niet als origineel! Ikzelf maak een sapje van diverse groenten smaakt lekker en gezond!

    BeantwoordenVerwijderen