Schrijven over ruzie's helpt om je relatie te verbeteren

Volgens Amerikaanse wetenschappers is de sleutel tot een gelukkig huwelijk niet moeilijk te vinden. Het enige wat je moet doen is af en toe beiden een klein verslag schrijven over jullie relatie en ruzies. Wie daar drie keer per jaar zeven minuten tijd voor maakt, zou meer tevreden zijn met zijn huwelijksleven. Dat komt omdat schrijven uit het oogpunt van een buitenstaander helpt om de ruzies objectiever te bekijken.Het schrijven van een verslag zou ook helpen om de gevoelens van liefde, passie, intimiteit, vertrouwen en verbondenheid een boost te geven. "Het is geen miraculeuze oplossing, maar ik ben wel zeker dat je mooie resultaten kunt krijgen met een minimale inspanning", zegt onderzoeksleider Eli Finkel van de Northwestern University in Illinois.

Samen met zijn team volgde hij de relatie van 120 stellen gedurende twee jaar. Sommige waren nog maar een paar weken getrouwd toen de studie begon en anderen waren al meer dan 50 jaar samen.
In het tweede jaar van de studie werd aan de helft van de deelnemers gevraagd om te denken aan een recente ruzie. Daarover moesten ze vanuit een neutraal perspectief schrijven. Volgens professor Finkel duurde het schrijven van zo'n essay ongeveer zeven minuten. Aangezien gevraagd werd om dat drie keer per jaar te doen, waren ze er jaarlijks amper 21 minuten mee bezig.

Maar de resultaten waren wel duidelijk. Net zoals in vorige studies bleek dat de tevredenheid over het huwelijk daalde in de loop van het eerste jaar. Bij de stellen die de verslagen niet schreven, bleef die tevredenheid ook in het tweede jaar dalen.

Bij degenen die wel over hun relatie schreven, bleek de tevredenheid daarentegen te stabiliseren. Dat wil niet zeggen dat ze minder ruzies maakten, maar die ruzies maakten hen wel minder van streek. En daar bleef het niet bij. "Niet alleen was er een positief effect op de tevredenheid in het huwelijk, maar ook op andere dingen, zoals passie en seksueel verlangen", zegt professor Finkel. "Die effecten waren er zowel als de proefpersonen nog maar net getrouwd waren als wanneer ze zelfs 50 jaar waren getrouwd. Bovendien is een kwaliteitsvol huwelijk niet alleen een belangrijke factor voor je geluk, maar ook voor je gezondheid", weet professor Finkel. "Uit dat perspectief gezien is zo'n schrijfoefening van drie keer zeven minuten per jaar één van de beste investeringen die getrouwde mensen kunnen doen."

Rubriek:  relatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten