Wat zijn de symptomen van de penopauze?


De meeste 'ouderdomskwaaltjes' zijn samen te vatten in één zin: het gaat allemaal wat trager.De leeftijd heeft een invloed op het seksueel functioneren en op de ejaculatie. Seks is nu eenmaal voor een belangrijk stuk een kwestie van biologie.Vanaf het 55ste jaar verandert er één en ander voor mannen. Vanaf dat moment daalt bij de meeste mannen namelijk de productie van sekshormonen. In tegenstelling tot de menopauze bij vrouwen (dit is een tijdelijke en soms heftige periode) gebeurt zoiets zeer geleidelijk. Slechts een heel kleine groep van mannen, minder dan 5 procent, krijgt last van een 'penopauze': ze zijn moe en geïrriteerd, verliezen hun zin in seks, hebben moeite om zich te concentreren. Zoiets kan meestal worden verholpen door een behandeling met testosteron.


Alles gaat trager
Maar ook de andere 95 procent ervaart met de loop der jaren meer en meer dat ze geen 25 meer zijn. Eigenlijk zijn de meeste veranderingen samen te vatten in één zin: het gaat allemaal wat trager. Het duurt voor oudere mannen bijvoorbeeld langer om opgewonden te raken en een erectie te krijgen. Ze hebben ook meer directe stimulatie nodig. Het is niet meer voldoende om gewoon aan seks te denken of een blote borst te zien, ze zullen hun erectie soms een handje moeten (laten) helpen. Die erecties zijn over het algemeen ook minder stevig, en de penis is wat minder opgericht. Een hoek van 90 graden is er nu misschien veeleer een van 60 graden. Tijdens het vrijen is de spierspanning minder, omdat met de ouderdom het volume en de kracht van de spieren afnemen. De hoeveelheid zaad die wordt geproduceerd neemt ook af en de intensiteit van de ejaculatie neemt af. Nadat je bent klaargekomen duurt het ook langer voor je opnieuw toe bent aan seks.

Vitanu voor mannen

Verschillen
De mate waarin mannen al die dingen meemaken verschilt. Veel hangt af van de leeftijd. Iemand van 70 zal er meer last van hebben dan iemand van 50. Maar ook de levensstijl speelt mee. Mannen die roken, te veel drinken, overgewicht hebben, weinig bewegen, last hebben van een hoge bloeddruk of overwerkt zijn hebben sowieso al meer seksuele problemen, en de leeftijd maakt die alleen maar erger.

Denk vooruit
Het is een tip om af en toe de natuur een handje te laten helpen door je partner. Het mannelijke lichaam is geen machine die presteert op commando, je moet er wel genoeg zin in hebben. Zelfs de beste seksuele relatie heeft zo nu en dan eens een check-up nodig. Het is dus belangrijk om al tijdig na te denken over manieren om het seksleven (nog) wat opwindender te maken, zodat je beter voorbereid bent als de ouderdomskwaaltjes echt toeslaan.

Positieve effecten
Een van de positieve effecten van ouder worden is trouwens dat de meeste mannen en vrouwen ook op seksueel gebied wijzer worden. Ze zijn beter in staat om te praten over hun seksleven en het zo te organiseren dat ze er allebei meer aan hebben. Ze weten beter wat er omgaat in de ander en hebben meer tijd en ruimte om te vrijen. Ze durven risico's te nemen en kunnen gemakkelijker relativeren. Al die zaken compenseren het verlies aan jeugdige onstuimigheid. Meer andropauze.
Verdere informatie is te vinden op de andropauze.startpagina.nl.


1 opmerking: