10 tips voor de andropauze


Tot de leeftijd van 40 jaar maakt geen enkele man zich zorgen, maar vanaf 40 jaar beginnen bepaalde levensstijlen schade te berokkenen aan de gezondheid met name vetrijk voedsel, te veel alcohol, te weinig beweging en te veel stress. Als gevolg hiervan kan rond de leeftijd van 50 jaar de rekening cash betaald worden nl. obesitas, diabetes mellitus (suikerziekte), hoge bloeddruk, erectiestoornissen, daarnaast cardiovasculaire en cerebrovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziekten) gecombineerd met kanker. Deze maken de levensverwachting van de man (73.9 jaar) ongeveer 5 jaar korter dan die van de vrouw.


De meest frequente kankers bij de man zijn prostaat, dikke darm of long. Daarnaast is het ook zo dat de man zich pas laat nakijken wanneer er urologische problemen zijn zoals frequent plassen, drangplassen, slecht plassen of erectiestoornissen. Bij routine investigatie worden dan ook onderliggende aandoeningen vastgesteld zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en stoornissen van de cholesterol. Het is dikwijls zo dat alleen de klachten behandeld worden nl. erectiestoornissen of plasproblemen en er wordt niet gekeken naar andere risicofactoren, daarom deze 10 geboden:

1. Lichamelijke activiteit:
Het is geweten dat bewegen de levensexpectantie en de mortaliteit ten gevolge van hartinfarct, hoge bloeddruk, CVA, diabetes mellitus, osteoporose en sommige kankers duidelijk kan beïnvloeden. Het heeft ook een positief effect op het vetmetabolisme. Het is dus belangrijk om fysische activiteit te ontwikkelen die 50 tot 85% van de maximale hartfrequentie bedraagt, zeker ≥ 30 minuten /dag en minstens 5x/week. Het gaat hier niet om extreme fitnesstoestanden, maar gewoon wandelen, tuinieren, fietsen, golfen etc. Het effect is niet alleen fysisch maar ook psychisch. Het is ook een goede behandeling tegen depressie en kan zeker in teamverband ook het sociaal leven bevorderen.

2. Gezond eten:
Het grote probleem van onze tijd is obesitas. Obesitas verkort het leven met 9 jaar, is ook de oorzaak van type II diabetes mellitus, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en sommige kankers. Daarnaast oorzaak van lage rugpijn, opzwellen van de benen, arthrose van knieën, heupen en enkels. Patiënten moeten geadviseerd worden om veel water te drinken, 3 normale maaltijden/dag, niet 1 grote maaltijd ’s avonds en zeker geen snacks tussendoor. Daarnaast veel fruit, groenten en granen eten en een minimale hoeveelheid gesatureerd vet. Ook vermijden van roken en te veel alcohol drinken. Studies hebben ook aangetoond dat bij patiënten tussen de 70 en 90 jaar een mediterraan dieet gecombineerd met een normale levensstijl de kans op vroegtijdige sterfte vermindert met 50%. Kijk voor de rest van de 10 tips op urologiepraktijk. Meer over andropauze. Voor meer over de andropauze, kunt u kijken op de andropauze startpagina.


Prostaat tips
Geen opmerkingen:

Een reactie posten