Verlies van libido in de menopauze: wat kun je er aan doen?

 
Net als je denkt dat je eindelijk de menopauze onder controle hebt, krijg je de grootste hindernis voor je kiezen, namelijk het verlies van de zin in seks.Verlies van seksueel verlangen is een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang melden dat zij een daling van hun libido bemerken.
Houding ten opzichte van seks na de menopauze
Seks tijdens en na de menopauze was altijd een onderwerp dat beladen was met taboe. Veel mensen vroegen zich af hoe "oudere" onvruchtbare vrouwen hun seksuele bevrediging durfden na te streven nadat zij geen functie meer hadden in de voortplanting. Vrouwen in de menopauze werden niet meer als vrouwen gezien, maar als seksloze wezens die zich niet meer moesten bezig houden met een seksleven. Tijden veranderen gelukkig en ook deze opvatting over seks tijdens de menopauze is de laatste jaren aan veranderen. Vrouwen blijven langer jeugdig dan hun moeders en grootmoeders en willen ook de onderwerpen seksualiteit en lust niet meer uit de weg gaan.

Vrouwen in de menopauze worden nu weer gezien als de vrouwen die ze ook voor de menopauze waren. De meeste vrouwen die in de menopauze komen zijn niet van plan om hun seksuele leven op te geven. Toch worden veel vrouwen in de overgang wel geconfronteerd met een aantal problemen op seksueel gebied. Doordat ze last kunnen krijgen van stemmingswisselingen, opvliegers, depressie en vaginale droogheid die geslachtsgemeenschap pijnlijk maakt is het geen wonder dat veel vrouwen in de overgang  hun interesse in seks verliezen. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er kan veel gedaan worden om het libido weer te verhogen en in harmonie te komen met het veranderende lichaam.

Oorzaken van een afnemend libido
Tijdens de menopauze kan het libido dalen tot een zeer laag niveau en zelfs helemaal verdwijnen. Vrouwen die vroeger seksueel zeer actief waren, kunnen zelfs een afkeer van seks ontwikkelen. Zij zijn daar vaak helemaal door overrompeld, omdat hier niet veel over wordt gesproken. Sommige vrouwen ervaren dat de gedachte aan seks minder wordt en anderen willen wel seks, maar kunnen er gewoon niet meer zo van genieten als vroeger. De afname van libido is waarschijnlijk te wijten aan lagere niveaus van oestrogeen, progesteron en testosteron in je lichaam tijdens de menopauze.

Elk van deze hormonen speelt een specifieke rol in het ontstaan van seksueel verlangen. Oestrogeen helpt om een verhoogde gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Progesteron houdt je libido op peil. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, verhoogt de seksuele lust en houdt je vagina vochtig. Zodra deze hormonen afnemen, neemt ook het algemene verlangen naar seks en geslachtsgemeenschap af.

Andere factoren die het libido kunnen verlagen
De andere symptomen die kunnen voorkomen in de menopauze maken het ook niet makkelijker om zin in seks te hebben. Hieronder worden slechts enkele van de symptomen genoemd die het libido kunnen doen afnemen of leiden tot het vermijden van seks:

Vaginale droogheid
Vaginale droogheid is een veel voorkomende klacht in de overgang en kan je vagina zo gevoelig maken dat penetratie pijnlijk wordt. Het dalende oestrogeengehalte gaat een goede bloedtoevoer naar je bekken tegen. Het resultaat is het dunner worden van de vaginale wand en een minder vochtige vagina tijdens de seks. Geslachtsgemeenschap kan variëren van ongemakkelijk tot extreem pijnlijk en kan zelfs leiden tot bloedingen. Veel vrouwen zullen hierdoor veel minder zin hebben in seks dan vroeger.

Vermoeidheid
Als je voortdurend te maken hebt met opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid kan je steeds meer last van vermoeidheid krijgen. Dit is natuurlijk niet een stimulans om zin in seks te hebben.

Stemmingswisselingen en depressie
Door de stemmingswisselingen is het moeilijker om seks te plannen of zin in seks te krijgen wanneer het gebeurt. Je kunt het ene moment veel zin hebben en een minuut later kan het weg zijn. Veel vrouwen in de overgang hebben ook last van lichte depressieve klachten of zelfs van een zware depressie. Gevoelens van schuld, verdriet en frustratie kunnen er echt toe leiden dat het libido daalt. Bepaalde antidepressiva kunnen ook leiden tot een verlaagd libido.

Zelfbeeld
Het zelfbeeld is vaak de belangrijkste factor in de sex-drive van vrouwen. Als je je niet goed voelt over je veranderende uiterlijk en lichaam tijdens de menopauze, dan is het ook moeilijker om je fysiek open te stellen voor een ander. Incontinentie, gewichtstoename en veranderingen in je huid en borsten kunnen allemaal van invloed zijn op hoe je je voelt over je seksualiteit.

Mogelijke behandelingen
Na een periode van frustratie blijken veel vrouwen ook best blij te zijn met hun lage libido. Ze ervaren het als rustiger dat ze geen slaaf meer zijn van hun hormonen en meer ruimte krijgen voor andere delen van hun leven en zichzelf. Voor de vrouwen die er wel moeite mee blijven houden dat zij hun libido voor een groot deel kwijt zijn, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Een laag libido kan een relatie gaan beinvloeden en dan wordt het problematisch. Praat met een arts over de symptomen en kies een behandeling die het best bij jou past.

Behandelingen
• Glijmiddelen: Het gebruik van glijmiddelen tijdens de seks kan gemeenschap minder pijnlijk en leuker maken. Hoewel glijmiddelen op de lange termijn geen oplossing bieden voor een laag libido kunnen ze wel tijdelijk verlichting bieden.

• Hormonale crèmes: hormooncrèmes die oestrogeen bevatten kunnen worden toegepast op de vagina om de bloedtoevoer te verhogen. Dit zou kunnen helpen om de gevoeligheid te doen toenemen en makkelijker een orgasme te krijgen.

• Hormonale Substitutietherapie (HST): HST wordt nog steeds gezien als de meest succesvolle menopauze behandeling. Hoewel de HST niet op een chemisch manier je libido kan verhogen, kan het helpen om de andere symptomen te verlichten die je seksleven compliceren.

• Testosteron: nieuw onderzoek lijkt te bevestigen dat testosteron een belangrijke rol speelt bij de vrouwelijke sex-drive. Het is aangetoond dat de testosteronpleister het libido bij vrouwen tot 75 % kan verbeteren. Dit moet echter onder de deskundige begeleiding van een arts plaatsvinden, omdat er bijwerkingen kunnen optreden zoals haargroei en een zwaardere stem.
 
Libidoverlies tijdens de menopauze is een onderwerp dat meer aandacht verdient. Veel vrouwen zijn niet voorbereid op deze ingrijpende verandering die hen te wachten kan staan zodra zij in de overgang komen. Ook de vrouwen die al libidoverlies ervaren kunnen zich geremd voelen om dit ter sprake te brengen. Het is belangrijk om te weten dat vele vrouwen hetzelfde ervaren. Meer libidoverlies vrouwen.
 
Klik hier voor meer informatie

18 opmerkingen:

 1. Interessant en goed geschreven artikel. Ik kwam hier bij terecht bij het zoeken naar een oplossing voor mijn probleem: ik ben een vrouw van voor in de 60... niet zozeer libidoverlies, maar penetratie is helaas echt niet meer mogelijk, heel, heel pijnlijk... ook met glijmiddel is het niet te doen, blijft gewoon ontzettend pijn doen. Heel jammer, want ik zou dit mijn (nogal wat jongere) man heel graag gunnen. We zijn nog steeds meerdere keren per week intiem, maar dan voornamelijk "oraal"... ook heel prettig, maar we missen beiden de penetratie best wel. Misschien toch maar eens contact met een arts opnemen... Ik ben in ieder geval na het lezen een stuk wijzer geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een man en sex doet mijn vrouw niets meer. Ik weet er niet goed mee om te gaan. Nou niet van die flauwe opmerkingen maken, zo van dat moet je maar accepteren, maar hoe krijgen we beiden weer lol aan sex.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb precies dezelfde ervaring. Al 3 jaar geen seks meer gehad. Mijn vrouw breekt (letterlijk) het zweet uit als ik een poging doe. Ik ben wisselend begripvol, boos, afwachtend etc. geweest. Mijn vrouw wilde me wel eens 'mijn gang' laten gaan; ik doe alles en zij ondergaat het. Maar (hoewel wel eens verleidelijk is geweest) dat wil ik niet. Dat vind ik bijna dierlijk en bijna een verkrachting. Als zij er niet geheel achter staat dan kan en doe ik het niet. Ik heb me er bij neergelegd en probeer begripvol te zijn. Liefde kan ook anders beleefd worden. (anders dan door seks) Uiteindeljk, denk ik, zal dan wellicht ook de lichamelijke behoefte er weer komen. En een man (ook ik) komt dan weer in een stadium waarin we ook verkeerden toen we nog jong waren en het met zelfhulp moesten doen. Lijkt ordinair maar ja de behoefte is er wel. Dus weest begripvol, neem de tijd, leg een arm om haar heen en hoop op betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is voor de vrouw ook vaak totaal onverwacht dat het libido verdwijnt. Biologisch is het verklaarbaar, omdat de belangrijke hormonen die voor lust zorgen drastisch afnemen na de menopauze. Mannen blijven wel vruchtbaar en hebben die sekshormonen nog wel. Vrouwen worden ouder dan vroeger en blijven ook langer jeugdig, dus de plotselinge afname van zin in sex is voor velen een groot probleem dat niet onderschat mag worden. Het betekent een afscheid van de lust. Het zal per persoon verschillen, maar vooral voor de vrouwen die seksueel zeer actief waren is de overgang moeilijk verteerbaar. Sommige vrouwen houden nog wel zin in seks, anderen voelen helemaal niets meer en krijgen zelfs een afkeer van seks, omdat er geen lustgevoel meer is. Te weinig vrouwen zijn hier op voorbereid voordat ze in de menopauze komen, omdat juist vlak voor de menopauze juist vaak nog een versterkt libido wordt ervaren. De natuur lijkt dan nog er uit te willen halen op de valreep. Dan is het plotseling helemaal weg en dat is een schok.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een vrouw van 55 en al zo'n 6 jaar in de overgang. Ik zou nog heel graag willen vrijen met mijn man maar de penetratie is heel erg pijnlijk. Gebruik van hormonen heeft geen enkele zin en ik word er alleen maar ziek van. Mijn arts opperde al dat we dan toch wel op een alternatieve wijze kunnen vrijen en strelen en ik wil dat wel maar mijn man niet. Hij doet het nu stiekem met zichzelf onder de douche of God weet waar. Dit is onverteerbaar en onbegrijpelijk. Ook wil hij absoluut niet praten over dit onderwerp. Voor mijn leeftijd zie ik er nog jong uit en voel me 30. Ik heb zelfs nog wel eens sjans. Alleen op sex gebied deug ik niet meer. Ik moet me maar neerleggen bij de situatie want stel dat ik bij hem wegga hierom, waar ik soms best wel zin in heb, welke man wil mij nog. Zodra hij van het probleem hoort dan is hij zo verdwenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben een vrouw van 39. Ik was in het verleden seksueel erg actief. Ik heb nu 4 jaar een relatie met mijn huidige partner. En vrijwel plotseling heb ik inderdaad alle zin in seks verloren. Mijn partner stelde er vragen bij, en ook voor mij riep het vragen op, omdat ik dat van mezelf helemaal niet gewoon ben. Ik denk dat ik bij het lezen van bovenstaande en andere artikelen weet wat er aan de hand is. En ergens voelde ik al aan dat het hormonaal was : ik ben vrijwel zeker dat ik stilaan in de overgang kom. Ook stress, opgejaagdheid, stemmingswisselingen, etc komen mij sinds een 2-tal jaren erg bekend voor. Soms herken ik mezelf niet. Ik ga eens een afspraak maken met een arts om mij te laten testen, maar ik ben vrij zeker van de uitkomst. Mijn moeder was ook al erg jong in de overgang. Maar het zou voor mijn partner een steun zijn als er een uitleg was, en als hij zeker wist dat het niet aan hem lag. Ik zeg dat wel, maar hij heeft het er moeilijk mee, hoewel hij zeer begripvol is ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onderzoek naar hormonengebruik levert geen spectaculaire resultaten op. Het zou zo makkelijk zijn om het met een pilletje of pleister op te lossen.
  Gelukkig is er wel een scala aan mogelijkheden, vanuit verschillende hoeken. Het is een kwestie van trial and error - oftewel uitproberen wat bij je past. De meest efficiënte manier om dit te doen is om iemand te contacteren die er verstand van heeft en je hierbij kan begeleiden. Zelf ben ik erg tevreden over online seksuoloog .nl
  Zij gaat met je op zoek naar een oplossing die bij jou past.
  Het is niet eenvoudig op te lossen, maar vanaf de overgang heb je hopelijk nog heel wat jaren te gaan. En dan zou het jammer zijn als je niet meer van seks kan genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anoniem van 55 jaar, reactie van 4 september '15:

  Ook ik ben in de overgang en heb totaal geen libido meer, gelukkig ook geen relatie en wil dit ook zo houden al mis ik wel de knuffels.. Maar dan moet ik seks 'op de koop toe' nemen; geen haar op mijn hoofd!
  Wat me nogal verbaasde me is deze uitspraak, ik citeer je even:

  Hij doet het nu stiekem met zichzelf onder de douche of God weet waar. Dit is onverteerbaar en onbegrijpelijk.

  Waarom stiekem, en waarom is dat onverteerbaar en onbegrijpelijk? Geloof me, bijna alle jongere mannen die niet elke dag of bijna elke dag seks hebben in hun relatie masturberen met of zonder medeweten van hun partner/vrouw. Door naar porno te kijken, op het werk, in de auto en mannen die zeggen dat nooit te doen geloof ik niet... veel vrouwen maken daar nogal een probleem van en daarom houden ze wijselijk hun mond. Een vriend van me is data-analist en moest eens voor een heel groot bedrijf (duizenden werknemers die met pc werkten) analyseren waarvoor de pc gebruikt wordt. Prive-gebruik zoals online-shoppen was opvallend laag, dat doen ze gewoon met hun smartphone blijkbaar maar 70% van het prive gebruik was het kijken naar porno.. Bang voor telefoon-controle thuis? En wat te denken van jonge vaders; die komen chronisch 'tekort'.
  Geloof maar niet dat 2x seks of nog minder in de week, of eigenlijk 2x klaarkomen genoeg is. Maar wat geeft het? Zolang hij het niet met een ander doet zou ik me geen zorgen maken!!
  Ik vind het altijd zo jammer dat daar veel ruzies en ellende door ontstaat. Mijn laatste relatie is mede door liegen (ook over het kijken naar porno, bellen naar sekslijnen) kapot gegaan: ik kwam erachter en was woedend dat hij dus loog, dingen verzweeg terwijl ik daar helemaal geen bezwaar tegen had. Toch heb ik hem nooit zien kijken.. vreemd.
  Ik begon er niet meer over, als hij niet eerlijk durfde te zijn ja laat dan maar. Toch zou ik het leuk gevonden hebben om eens samen met een partner porno te kijken maar het heeft nooit zo mogen zijn... Ja 1 man wilde wel maar ik had geen zin in de vele lesbische scene's die erin zitten ik ben hetero en knapte enorm af. Pas toen ik zei dat ik een film met vrijende mannen wilde zien, hij lesbo's, ik homo's eerlijk is eerlijk viel het kwartje..
  Maar te laat, ik vind het egoisme van de heren en het voor MIJ denken de grootste dealbreaker..
  Nu ben ik hier ook belandt, op deze site omdat ik zelfs solo-seks niet meer lekker vind en me afvraag waarom, de overgang!? Nog geen antwoord kunnen vinden; jammer ik sliep er altijd lekker door.
  Moet ook zeggen dat ik de beste seks altijd met mezelf heb gehad, nooit met een man dat deed ik echt uit liefde. Het duurde altijd veel te lang naar mijn zin, ik heb wat toneel gespeeld om ervanaf te zijn.. Waar al die mannen die van een vluggertje houden zitten: geen idee, ik heb er nog nooit een ontmoet jammer genoeg. Jammer dat mannen slecht luisteren, nu is het te laat ik ben immers in de overgang, van mij hoeft het niet meer maar heb seks nooit prettig gevonden, meer een noodzakelijk kwaad en genoot alleen van de knuffels en liefde die erbij komt kijken. Ik gaf het wel, zoals een man een bosje bloemen voor je koopt. Zit ook geen gevoel bij, is gewoon lief :-)

  Maak je niet te druk wil ik er maar mee zeggen, het is geen afwijzing als een man masturbeert. Ik deed het ook vaak als mijn ex sliep, stiekem... ik had immers al 2x gedaan alsof.. vervelend maar ik zag geen andere uitweg: ze luisterden echt niet naar mijn wensen, jammer, voelt toch of ik iets gemist heb. Ben benieuwd of andere vrouwen dit herkennen!?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat pijnlijk dat er schijnbaar zoveel schuldgevoel komt kijken bij dit onderwerp. Mensen doe jezelf toch niet zo tekort en praat in ieder geval met je geliefde!! Ik heb misschien gemakkelijk praten: t enige wat ik merk vd overgang tot op heden is dat mijn orgasmes oppervlakkiger zijn geworden en korter aanhouden.Ik heb ook wel wat minder vocht, maar juist meer ipv minder zin in seks. Maar nu min tip: masturbeer juist voor/met elkaar: dan ziet je partner waar je opgewonden van raakt! Veroordeel masturbatie niet masr ' gebruik' het juist! het maakt je seksleven spannender.. ja ik moest de eerste keer ook over n drempel heen stappen.. maar t heeft ons veel opgeleverd! En als je niet kunt praten hierover met je partner zoek dan hulp. Als jullie relatie ( en dus jullie seksleven) het waard is voor jullie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem

  Vriendin zit ook in de overgang(45 jaar), ken haar nog niet zo lang(1 maand nu).
  Ze vertelde het me en heeft (zichtbaar) ook last van opvliegers.
  Ook vertelde ze me dat ze totaal geen zin/interesse in sex meer heeft.

  Toch ben ik behoorlijk verliefd op haar (zij echt wel minder); kan het zijn dat ze wil zin in sex zou hebben met een man waarmee ze wel "chemie" , of "klik" heeft?
  Zo vertelde ze me in het begin dat ze genoeg aandacht van mannen krijgt (incl. mijzelf), maar niet van de "juiste" daarom..

  Of denk ik nu te verdacht?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn vrouw (53) heeft absoluut geen zin meer in seks. Zelf denk ik dat het de overgang is. Volgens mij is ze compleet ongevoelig geworden. Geen idee wat er aan de hand is. We praten er wel over, en iedere keer wordt gezegd dat het wel weer terug zal komen. Ik heb echter de hoop opgegeven. Als ik geluk heb, één keer in de zes weken uit de kleren, ik overdrijf niet! En wel een beetje frustrerend om dan te lezen dat bij sommige vrouwen de zin in seks na de overgang juist méér is geworden. Jammer dat dit bij ons de ander kant uitslaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een keer in de zes weken? ik teken er voor. Vijf jaar geleden een relatie gekregen met mijn vriendin. Sex was de centrale spil. nu drie jaar geleden gaan samenwonen. En weg was de sex. Nu twee jaar geen sex meer gehad. Ze had pijn bij het vrijen, droog, overgang etc. Helaas, ik heb de hoop opgegeven. Ze heeft er echt geen zin in en omdat ze naar haar idee wat te dik is heeft ze ook een afkeer van haar eigen lichaam. Dus is het zelfhulp onder de douche. En ja, het is een taboe; die zelfhulp. Dat bespreekbaar maken zou al een stap zijn.. Ik ken mannen die de relatie hebben verbroken wegens gebrek aan sex. Vreemd, maar ook weer niet. Er is niet zoiets als recht op sex, maar als een vrouw het echt niet wil, waarom is het dan niet bespreekbaar als de man sex gaat hebben met een andere vrouw?

   Verwijderen

 12. In mjn geval ben ik goed door de overgang gekomen en had ik meer zin. Echter mijn man kon het nu minder goed meer. Nu had hij problemen met de daad.

  Hij was vroeger geduldig naar mij en ik nu naar hem. Niet in elke periode van de 36 jaar zijn de behoefte gelijk maar we konden er goed mee overweg. Er leiden namelijk meer wegen naar Rome. Echter hij kan het niet aan dat zijn mannelijk gedeelte het nu laat afweten naar zijn gevoel. We zijn nu gescheiden omdat het in zijn beleving aan mij ligt. Hij is nu op zoek naar vlindertjes ( verliefdheid) wat dan lukt het schijnbaar beter. Hij verwijt mij nu dat ik zijn beste sexjaren heb afgenomen.

  Wij hielden veel van elkaar maar zijn sexprobleem dat hij niet kan aanvaarden en daardoor ook geen hulp zoek behalve andere vrouwen heeft ons huwelijk de das omgedaan. Sex was onderdeel van ons huwelijk de rest van ons huwelijk was zeer goed.

  De Midlifecrisis.
  Voor de achterblijvers van een Mlcer een hel op aarde omdat nog maar een ding telt hoe kan ik aan sex komen zoals ik die vroeger ook beleefde. Weer jonge sexgod willen zijn in hun beleving net als op puberleeftijd. Ze raken verslaafd aan deze drang en maken alles kapot om hier aan te komen. Liegen bedriegen ect. Ik hoop dat er meer bekendheid hieraan wordt gegeven want mischien met hulp of toedienen van hormonen zou heel veel leed in de gezinnen en voor de maatschappij voorkomen kunnen worden.

  Sommige dingen horen nu eenmaal bij het leven en daar moeten we mee leren omgaan in plaats te vluchten en denken dat zo de problemen (vaak tijdelijk) op korte termijn oplossen ( verliefdheid gaat ook weer over) en op langere termijn (vaak blijvende) schade voor de omstanders/gezinnen/kinderen berokkend.

  Een scheiding van een Mlcer wordt onderschat. Dit zijn vaak de vechtscheidingen om dat de Mlcer geen controle meer heeft en alleen op zoek is naar zijn manelijkheid/vrouwlijkheid. Puber gedrag heeft en geen verantwoording meer neemt dat is voor de volwassen achterblijvende partner die ook vaak de zorg van de kinderen toe geschoven krijgt. De Mlcer wil (sex)fun en geen verantwoordelijkheden.

  Dat allemaal als gevolg omdat de hormonenhuishouding veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toen mijn vrouw(op dat moment 42)en ik(jong broekie van 36) elkaar net hadden leren kennen spatten de vonken er bijna letterlijk vanaf. In het begin hadden we vrijwel dagelijks seks en dat niet alleen in bed. Nu zijn we 11 jaar verder en hebben nooit meer seks. Op haar 47ste kwam ze in de overgang en daar lag ook het omslagpunt. Ik herinner mij nog de zeer pijnlijke menstruaties waar ze dagen krom van liep. Van tijd tot tijd mocht ik haar nog wel aanraken maar niet meer in de erogene zones en als mijn pogingen toch iets verder gingen draaide ze zich om of verliet zelfs het bed. Dat deed ontzettend veel met mij en omdat het ook allemaal zo snel veranderde dacht ik eerst dat het wel aan mij moest liggen. Maar als we het er dan samen over hadden vertelde ze steeds maar weer dat niet aan mij lag maar dat het lustgevoel er gewoon niet meer was. Ik kon het allemaal maar moeilijk begrijpen en ben daarom op Internet gaan zoeken naar sites waar je er alles over kunt vinden. Hoe meer ik las des te meer ik het proces kon begrijpen en de onduidelijkheid voor mij verdween. En ja we hebben welgeteld 6 jaar geen seks gehad maar omdat ik snap waarom het gaat zoals het gaat is onze relatie nog helemaal gezond. En ja natuurlijk kijk ik ontzettend uit naar de laatste dag van de overgang, want die race is voor ons nog steeds niet gelopen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij zijn een stel van 52 en 53(zij) en ook bij haar heeft de overgang 'toegeslagen'.
  We zijn nog niet zo heel lang bij elkaar, nu bijna 6 jaar, en in het begin spatten de vonken ervan af maar dat is tijdens het laatste jaar behoorlijk afgenomen.
  In het begin van onze relatie hadden we minstens 3 x sex per week, en dat was niet van "deropenderaf" sex maar echt een heerlijk samenzijn....
  Zij genoot zichtbaar en hoorbaar en het was heerlijk. Voor beiden.
  Nu is haar libido (bijna geheel) verdwenen maar de mijne nog niet.... Ik weet niet wat ik er aan kan doen. Het gevoel van 'samenzijn' in bed is verdwenen.
  We praten er wel over maar zij wimpelt het af als, "we doen het toch nog wel" en "je hebt toch niets te klagen".... Maar dat heb ik wel omdat ik het gevoel heb/krijg dat zij 'het toelaat' en ik 'mag' dus even........Niet echt bevredigend. Noch voor haar, noch voor mij...en mij begint het 'broer-zus relatie' gevoel steeds meer te bekruipen.....
  Vervelend, voor haar ook natuurlijk, maar ik raak er ook steeds meer en meer gefrustreerd door.
  Niet dat ik sex móét hebben, maar dat definieert een intieme relatie met elkaar toch?
  Ik kwam hier op zoek naar een antwoord of en hoe wij dit samen aan kunnen pakken...

  Dus hoe kan ik ervoor zorgen dat zij ook weer gaat genieten van het samenzijn ???

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij een echtpaar 68 en 69 jaar.Mijn vrouw wil al heel lang geen sex meer.
  Geen behoefte meer, pijn klachten en afwijzen.
  Tenslotte ook met meerdere klachten naar de huisarts.
  diagnose: Lichen sclerosis dit is chronisch niets aan te doen.
  Konklusie haar vrouwelijkheid is ze kwijtgeraakt.
  Maar laten we blij zijn met de dingen die we nog wel hebben.
  Het kan altijd erger!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn vrouw van 59 j heeft ook minder zin in seks door de menaupauze, jammer. In bed gunt ze mij masturbatie en daar probeer ik van te genieten. Liefde en knuffelen staat nu voorop.ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zalf met oestrogeen afgeleide (synapause) werkt bij mij erg goed tegen pijnklachten. Vaginaal inbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen