Vijftigplussers zijn vaker ontrouw en vrijen vaak onveilig

Vijftigplussers blijken het niet zo nauw te nemen met trouw binnen de relatie. Steeds meer 50-plussers houden er een buitenechtelijke partner op na blijkt uit een Engels onderzoek. 1 op 3 bedriegt de partner, 1 op de 6 gebruikt nooit voorbehoedsmiddelen bij een nieuwe minnaar. De neiging tot experimenteren met andere partners is misschien niet helemaal onverklaarbaar, gezien het feit dat juist deze groep de seksuele revolutie van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw bewust heeft meegemaakt. Dat zij ook onveilig vrijen is wel opzienbarend.

De enquête, uitgevoerd door Co-operative Pharmacy, geeft aan dat een derde van alle vijftigplussers al eens is vreemdgegaan. Verontrustender is het feit dat ze daarbij weinig of geen voorbehoedsmiddelen gebruiken. Als belangrijkste reden stippen ze 'de passie van het moment' aan. Volgens onderzoeker Natika Halil is de boodschap zowel voor tieners als ouderen hetzelfde: "Draag een condoom. Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen stijgt. Neem geen risico tijdens de feestperiode, er is maar één afdoende bescherming tegen de SOA's. ". Ouderen denken schijnbaar dat zij minder risico lopen dan jongeren, terwijl dit niet waar is. Ondanks dat zij niet meer aan anti-conceptie hoeven te denken, is het risico op een SOA voor ouderen even groot als voor jongeren. Zeker nu blijkt dat ook ouderen het niet altijd even nauw nemen met de trouw.

De peiling achterhaalde ook dat jonge tieners zich vandaag minder seksueel vrij en promiscue gedragen dan hun ouders op dezelfde leeftijd. 1 op 5 tieners wacht tot de leeftijd van 16 jaar voor zij de eerste seksuele ervaring aangaan, terwijl dat bij de oudere bevolkingsgroep 1 op de 20 was.  "Tieners krijgen ten onrechte een slechte naam, terwijl degenen die opgroeiden in de jaren '50, '60 en '70 hun seksuele gezondheid in groter gevaar brengen", aldus Natika Halil. Meer seksualiteit.

Menopal sleept u door de overgang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten