11 voedingsmiddelen die helpen om je cholesterol te verlagen

Zodra vrouwen in de menopauze komen krijgen ze vaak last van verhoogd cholesterol, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Natuurlijk kun je er medicijnen voor krijgen en soms zijn die ook niet te vermijden. Wil je echter eerst proberen om je cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen dan kun je dat proberen met onderstaande voedingsmiddelen. Niet voor niets hoor je vaak de uitdrukking: An apple a day keeps the doctor away...in appels (en havermout) zit namelijk pectine, dat zijn oplosbare vezels die de eigenschap hebben om cholesterol aan zich te binden. Onderstaande tips gelden natuurlijk ook voor mannen met een verhoogd cholesterol!1.Havermout
Havermout bevat oplosbare voedingsvezels die als een sponsje de schadelijke cholesterol - die vetafzetting in de slagaderen bevordert - opzuigt. Daarom is het goed om regelmatig en liefst op meer dan één moment van de dag havermout te eten. De oplosbare voedingsvezels in de havermout laten de goede cholesterol met rust, dat is belangrijk, want het goede cholesterol werkt beschermend tegen hart-en vaataandoeningen.

2. shiitake paddenstoelen
De shii-take is rijk aan vitamine B2 en D. In Japan worden shii-take paddestoelen veel gegeten vanwege hun geneeskrachtige werking (cholesterol- en bloeddruk-verlagend). Shiitake paddenstoelen bevatten ook eritadenine, een stof die cholesterol verlagend blijkt te werken

3.Walnoten
Recent heeft een Amerikaanse studie van de University of California nogmaals bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen. De Amerikaanse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid van de 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Walnoten bevatten omega 3 vetzuren die bekend staan om hun gunstig effect op het cholesterolgehalte in ons lichaam.

4. Soja-eiwit
Soja-eiwit heeft de goede eigenschap om te zorgen voor een daling van het LDL cholesterol (slechte cholesterol) zonder de HDL cholesterol te doen dalen (goede cholesterol). Het is dus aangeraden dagelijks minstens 1 sojaproduct te nuttigen om zo je cholesterol onder controle te houden. Je kunt melk vervangen door soja-melk, waardoor je zeker aan je dagelijkse inname komt. In Azie blijken vrouwen minder last te hebben van overgangsverschijnselen en dit zou kunnen komen door het grote gebruik van sojaprodukten.

5. Blauwe bessen
Onderzoekers hebben een antioxidant in blauwe bessen gevonden dat dezelfde eigenschappen heeft als resveratrol, de stof die ondermeer zorgt voor de gezonde cholesterol verlagende eigenschap van rode wijn.
Dit kleine besje bevat ook anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart -en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter. Ook zijn er maar weinig voedingsmiddelen die zoveel antioxidanten bevatten als blauwe bessen.

6. Zalm
Zalm is een rijke bron van gezonde omega-3 vetzuren welke bekend staan om hun cholesterolverlagende eigenschappen. Dit geldt voor alle soorten vette vis. Hou je niet van vis, dan kun je ook visolie-capsules gebruiken.

7. Knoflook
Vele studies hebben reeds aangetoond dat het regelmatig eten van knoflook LDL cholesterol verlaagt en HDL cholesterol verhoogt. Ook hier geldt dat als je een hekel hebt aan de geur van knoflook, dat je de capsules kunt gebruiken. Er zijn zelfs capsules verkrijgbaar die een combinatie zijn van visolie en knoflook.

8. Avocado
Avocado bevat de stof bètasitosterol dat het overtollige LDL cholesterol verlaagt, waardoor het goede cholesterol weer hoger wordt.

9. Bonen
Bonen bevatten oplosbare vezels die zich aan cholesterol binden en op die manier de cholesterol uit je lichaam transporteren. Maar bonen doen ook je homocysteïne dalen. In grote hoeveelheden is deze stof schadelijk voor je bloedvaten. Het beschadigt immers de wanden van je bloedvaten. Daarom is het noodzakelijk om het niveau van homocysteïne onder controle te houden. Als je dus regelmatig bonen eet, daalt de hoeveelheid homocysteïne in je bloed waardoor de kans op hart- en vaatziekten daalt.

10. Appels
Als je last hebt van hoge cholesterol, kan dagelijks een appel eten helpen. Appels zijn immers rijk aan pectine, een oplosbare vezel. Pectine is zeer effectief als je je cholesterol wil verlagen. Deze vezel is oplosbaar in je lichaam, cholesterol bindt zich eraan en wordt op die manier uit je lichaam verwijderd. In appels zitten ook fenolen, zij behoren tot de phytochemicaliën. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat juist de combinatie van de pectine vezels en fenolen in appels een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Dit is tevens een belangrijk argument om het eten van de appel te verkiezen boven een voedingssupplement. 

11. Donkergroene bladgroenten
Groenten en fruit zijn in het algemeen goed tegen te hoge cholesterol maar vooral donkergroene bladgroenten (zoals spinazie etc.) blijken effectieve cholesterolverlagers. Eet dus zoveel mogelijk gevarieerd met verschillende soorten bladgroenten. Ook broccoli heeft veel goede eigenschappen die zowel goed zijn voor je cholesterol als het verminderen van overgangsklachten. Meer over gezondheid.

Vaccum erectiepomp

6 opmerkingen:

 1. ik eet de meeste van deze produkten. maar mijn cholesterol is toch hoog; ik ben wel diabeet en een beetje aandoening van de lever; door vaak gebruik van paracitamol.
  gebakte croquetten vindt ik lekker; eet het de laatste dagen niet meer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste lezer,

  Maakt u wel eens gebruik van cholesterolverlagende producten?

  Wij zijn bezig met een onderzoek op school naar het gebruik hiervan, zou u voor ons deze enquete in willen vullen?

  http://www.thesistools.com/web/?id=373768

  Bedankt!

  Groeten,
  2 studenten voeding en dietetiek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik eet ook regelmatig bovenstaande producten maar waarom worden hierin geen noten en dan met name pistaches benoemd?
  Ik zag dit namelijk met wetenschappelijke onder bouwing op www.sportsnuts.nl/hoog-cholesterol-dieet/

  Ik weet dat ze noten verkopen maar na meer zoeken ben ik dit toch gaan gebruiken als aanvulling op bovenstaande. Hoe meer men op de natuurlijke voeding let hoe beter eventuele medicatie ondersteund worden, denk ik.

  Groeten, Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Neem eens elke dag 3 gram L-arginine met L- ornithine en laat na enkele maanden uw bloed eens controleren. Uw dokter zal je niet geloven. Google eens naar L-arginine+L-ornithine.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maakt u wel eens gebruik van cholesterolverlagende producten? Neem dan drie keer per dag een magnesium citraat caspule in!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste bezoeker,

  Interessant om te lezen hoe mensen bezig zijn met het verlagen van cholesterol via voeding. Mijn naam is Chris, ik ben student aan de Wageningen Universiteit en doe onderzoek naar de mogelijkheden van het toevoegen van het cholesterolverlagende ingrediënt Oatwell aan koek. Ik ben hierbij geïnteresseerd naar de eigenschappen die mensen vinden passen bij een dergelijk koekje. Ik wil u bij deze dan ook vragen om de volgende enquête in te vullen: http://www.surveyanalytics.com/t/AI4roZOMnh. U zou me er enorm mee helpen. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Chris

  BeantwoordenVerwijderen