Hoe moet je handelen bij een erfenis: aanvaard nooit zomaar een erfenis

Erfgenamen zijn niet altijd volledig op de hoogte van de eventuele schulden van een erflater. Je moet nooit zomaar een erfenis aanvaarden, ook niet van familie, dat adviseert notaris Lucienne van der Geld in Money talks.Neem ook geen spullen mee van de overledene, zet niets op Marktplaats en ga ook bijvoorbeeld niet met zijn of haar pinpas uit eten. Je zit dan definitief vast aan de erfenis, ook als er meer schulden dan bezittingen zijn. Dan moet je betalen.

Betaal ook geen kosten
Volgens Van der Geld moet je een erfenis altijd beneficair aanvaarden. Dan krijg je wel het geld als er wat overblijft, maar ben je er niet verantwoordelijk voor als er vooral schulden zijn. En die schulden kunnen nogal eens onverwacht zijn: een schenking op papier, informeel geld uitgeleend, verzwegen schulden of rechten van stiefkinderen. Bepaal dus eerst of je de erfenis gaat aanvaarden, voordat je eventueel kosten al betaalt.

"Betaal ook geen enkele kosten, maak eerst de keuze voor de erfenis", zegt Van der Geld in een uitgebreid gesprek in Money Talks. Kijk voor deze uitzending op Money Talks.

Rubriek: erfenis, tips

1 opmerking:

  1. Goed dat er aandacht wordt besteed aan hoe je moet handelen bij het aanvaarden van een erfenis!

    BeantwoordenVerwijderen