250 miljard noodsteun aan Griekenland vooral gebruikt om de private schulden over te hevelen naar de belastingbetaler van Europa

Hoe kan het dat er zo'n 250 miljard noodsteun aan Griekenland is gegeven en het toch niet lukt om het land te redden? HLN.be meldt dat volgens de 'Waarheidscommissie' dat geld vooral de Westerse banken ten goede gekomen, en niet aan de Griekse economie en bevolking. Met andere woorden...de schulden zijn nu van de private sector overgeheveld naar de belastingbetaler en de burgers van Europa worden alleen maar armer.

Amper 27 miljard euro, een tiende van de totale noodsteun is bij de Griekse bevolking terechtgekomen, zo leert onderzoek. De rest van het geld is vooral naar de banken, zowel Griekse als andere Europese, gevloeid. Dankzij de Europese steun zijn Duitse, Franse en Nederlandse banken zonder al te grote verliezen uit hun Griekse beleggingen gestapt. Tegelijk werden de Griekse banken gered. Het resultaat is wel dat de Griekse schuldenberg grotendeels is verschoven, van de financiële sector naar de Europese instellingen, zoals de ECB en het IMF. Voor een goede verstaander: dus naar de belastingbetaler in alle Europese landen. Je zou bijna in kwade opzet gaan geloven.Toch blijkt inderdaad dat de rijken alleen maar rijker zijn geworden door de schuldencrisis, dus er moet iets niet goed zijn gegaan ten koste van de belastingbetalers in Europa.

Intussen wordt op politiek vlak de druk op de Griekse regering opgevoerd. In een zelden geziene videoboodschap heeft Europees president Donald Tusk de Griekse regering gisteravond opgeroepen om te kiezen. Ofwel voor een faillissement ofwel in te gaan op het aanbod van de geldschieters. "Maar op een magische oplossing moet niet gerekend worden", aldus Tusk. De Griekse premier Alexis Tsipras blijft optimistisch. "Er komt een oplossing", verzekerde hij vanuit Rusland. 

Het spel is voor de burger niet meer te begrijpen. In een uitzending van Tegenlicht kwam naar voren dat de bank Goldman Sachs met trucjes heeft gezorgd dat Griekenland toch in de Euro kon stappen, terwijl te voorzien was dat dit tot de hedendaagse ramp zou leiden. Het is Draghi van Goldman Sachs die nu de ECB leidt, wat bijna niet meer kan worden gezien als onpartijdig. De ECB moet zorgen voor financiele stabiliteit, maar het lijkt er op dat het spel is gespeeld om vooral de banken en private partijen goed uit de crisis te laten komen. Een crisis die ze zelf hebben veroorzaakt. 

Het ergste is nog dat de crisis lijkt te worden gebruikt om allerlei bezuinigingen door te voeren voor burgers die zonder crisis niet aannemelijk of te aanvaarden zouden zijn geweest. De rijken zijn rijker geworden, de middengroepen zijn verder naar de onderklasse gezakt en de onderklasse is sterk verarmd. Economisch is dat rampzalig, maar het lijkt er op dat degenen die er beter van zijn geworden vooral mondiaal opereren en geen boodschap hebben aan de vernietiging van de economie en zelfs de democratie. Zij gokken misschien nu al op het uittreden van Griekenland uit de Euro, waar ze weer geld aan kunnen verdienen. Het is om triest van te worden. 

Voor veel mensen zijn politici alleen nog marionetten van het grote geld en maken zij zich alleen zorgen over hun baan na de politiek. Er zullen uitzonderingen zijn, maar terugkijkend naar de carriere van veel politici ga je je toch afvragen of er niet een kern van waarheid in zit. Het zou in het belang van de burgers zijn als er een flinke regulering zou komen van de financiële sector, maar vooralsnog blijft dat uit. Banken zouden volgens veel deskundigen minimaal 20 % buffer moeten hebben om in de toekomst nieuwe crises te voorkomen, maar het blijft toegestaan dat de buffer maar een paar schamele procenten hoeft te zijn.

Rubriek: politiek