Welke printers gebruiken weinig inkt als je slechts af en toe print?

Het is voor velen een grote frustratie dat de inktpatronen voor de printer vaak zo snel leeg zijn. Vooral als je slechts af en toe print kan het printen veel te duur worden. Slechts weinigen weten dat je bij de aanschaf van een printer goed moet opletten of de printer juist zuinig is bij incidenteel gebruik of juist heel veel inkt verbruikt. Sommige printers gebruiken bij af en toe gebruik wel 400 % meer inkt.
Volgens de consumentenbond zijn er grote verschillen tussen de printers als het gaat om inktverbruik en kosten. Welke printer voor jou het voordeligst is, ligt er maar net aan wat en hoeveel je print. 
Misschien denk je: ik print niet zo vaak, dus mijn printerinkt gaat lekker lang mee. Dit gaat voor inktjetprinters helaas niet altijd op. Ook voor niet printen betaal je, en wel met kostbare inkt. Printers verbruiken namelijk relatief meer inkt als ze minder vaak afdrukken.

In de tijd die printers nodig hebben om op te starten, maakt de printer de spuitmondjes in de inktkop schoon door er wat inkt doorheen te spuiten. Die verdwijnt in het opvangsponsje van de printer. Zo voorkomen fabrikanten dat de spuitmondjes verstopt raken, want dan zou er geen inktdruppel meer doorheen kunnen. Dit is niet goed voor de kwaliteit van de afdruk en de printer zelf kan zelfs kapot gaan.

De Consumentenbond heeft een aantal printers vergeleken wat betreft het verbruik van inkt als je slechts af en toe print. De verschillen zijn heel groot, want sommige printers verbruiken bij laag gebruik wel tot 400 % meer inkt. Consumenten moeten dus niet alleen naar de prijs van een printer kijken, maar ook of deze duur in gebruik is als je slechts af en toe print. Kijk voor de rest van het artikel op Consumentenbond.nl.

Rubriek: tips computer