Teveel vitamine B6 in vitaminepillen kan levenslange pijnklachten veroorzaken

Veel fabrikanten stoppen onverantwoorde hoeveelheden vitamine B6 in hun vitaminepillen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Elf van de vijftien geteste vitaminepillen met B6 zitten - vaak ruim - boven de grens van 25 milligram die de Europese Voedselautoriteit EFSA en de Gezondheidsraad nog veilig achten. Mensen kunnen hier levenslange pijnklachten in de ledematen aan overhouden.De Consumentenbond gaat bij minister Schippers pleiten voor het wettelijk vastleggen van maximumgehaltes vitaminen. Uit de laboratoriumtesten blijkt namelijk dat het B6 gehalte vaak nog hoger is dan op het etiket staat. De Consumentenbond bekeek acht multivitaminepillen, zes vitamine B-complex-pillen en een vitamine B6-preparaat. Sommige producten bleken wel 3,5 tot 5,5 keer de veilige dagdosis B6 te bevatten.

„Fabrikanten hebben blijkbaar lak aan de veiligheidsgrenzen voor vitaminen”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. „Deze grenzen zijn al jaren bekend en worden moedwillig genegeerd door sommige fabrikanten. Daarom vinden wij dat die grenzen wettelijk moeten worden vastgelegd. Dan kan de toezichthouder boetes opleggen of producten van de markt halen als fabrikanten te veel van een bepaalde vitamine in hun producten stoppen.”

Fabrikanten prijzen vitamine B6 vaak aan als 'goed voor het geheugen' en 'goed voor het zenuwstelsel', maar teveel B6 kan juist schade aan het zenuwstelsel veroorzaken. Het langdurig slikken van pillen met veel B6 kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. Hierover komen regelmatig meldingen binnen bij het Bijwerkingen Centrum Lareb en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), laat de Consumentenbond weten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) B6 is 1,5 milligram. Dit krijgen de meeste mensen gemakkelijk binnen via bijvoorbeeld vlees, eieren en brood.

Rubriek: gezondheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten