Gouden Jaren: een heerlijk boek vol jeugdherinneringen over de naoorlogse periode

Annegreet van Bergen vertelt in haar boek Gouden jaren het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond.

Het boek is heerlijk om te onthaasten, vooral voor diegenen die voor de jaren 60 zijn geboren. Je keert namelijk terug naar de tijd na de oorlog waarin het leven nog in een veel rustiger tempo verliep. Tijdens het lezen komen, mede door de prachtige foto's, ook eigen herinneringen naar boven, zoals de zilveren doppen op de melkflessen die een verschillend gekleurd streepje hadden al naar gelang het melk of karnemelk was en het lavet. Of het King Corn brood dat in de jaren 60 veel gegeten werd. En wie herinnert zich nog de eerste zakjes chips waar een los piep klein zakje met zout tussen zat? Zo zijn er vele leuke herinneringen die vaak ook eigen herinneringen aan deze jaren naar boven halen.

Het is grappig om te lezen dat de ananas in die tijd nog vrijwel onbekend was als verse vrucht en ook bananen nog zeldzaam waren. Pikant detail is dat condooms tot 1968 verboden waren en pas mochten worden verkocht sinds die tijd. Ze waren zeer duur, zodat ze dan ook vaak werden uitgespoeld en aan de waslijn te drogen werden gehangen. De panty verdrong langzaam de jarretels en de supermarkt deed zijn intrede.

Een heerlijk boek om jeugdherinneringen boven te halen en vooral om te beseffen hoe goed wij het hebben gehad vergeleken met onze ouders en grootouders sinds de jaren 60! 
Gouden jaren is hier te bestellen.


Rubriek: boeken