Veel melk drinken helemaal niet zo gezondVeel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd, aldus Vara Kassa. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. Ook verkleint melk de kans op botbreuken niet. Volgens de Zweedse onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

Hun bevindingen zijn dinsdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Zij onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid 10 tot 20 jaar in de gaten door middel van vragenlijsten. 

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Voor mannen gold dit in iets minder mate. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners zijn. 

Soms weet je niet meer wat nu wel goed voor je is en wat niet. Sojamelk is al langer een optie voor mensen die last hebben van slijmvorming door het drinken van melk. Misschien geldt hier hetzelfde als wat voor alle voeding geldt: alles met mate en zoveel mogelijk gevarieerd.

Rubriek: gezondheid