Speltbroden uit supermarkt voldoen vaak niet aan de voorwaarden van een echt speltbrood

Speltbrood is hartstikke populair. Kon je eerder alleen bij de specialist terecht voor speltbrood, nu kan je dit ook kopen bij de reguliere supermarkt. Of het supermarktspelt hetzelfde is als het brood dat je koopt bij de specialist blijkt echter niet goed te controleren. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit en het zou dus bijgemengd kunnen zijn met iets anders. Er zijn namelijk geen regels voor speltbrood in Nederland.50plusje besteedde al eerder aandacht aan spelt en de gezondheidsvoordelen hiervan. Vara Kassa meldt echter dat de consument misleid wordt met speltbrood in de supermarkt.


Duurzaam telen en brood duurder
Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Speltgraan is familie van de broodtarwe. Om een groot misverstand recht te zetten, spelt bevat ook gewoon gluten. Wel heeft spelt andere teeleigenschappen en een dikkere kaf (beschermlaag) waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Dit alles maakt de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.

Speltkenners oordeel
Er werden verschillende speltbroden gekocht van de supermarkten C1000, PLUS, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet en deze werden bestudeerd door een deskundig panel. Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker van de Wageningen Universiteit Luud Gilissen komen snel tot een duidelijke conclusie: echt speltbrood durven ze het niet te noemen. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten waardoor ze het niet kunnen controleren. Daarnaast is ook de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken met dat van een speltbrood zoals zij die kennen.

Geen wetgeving voor spelt
De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Voor volkorenbrood is dit bijvoorbeeld wel zo. Als je een brood koopt waar 'volkoren' op staat, moet dit ook echt volledig uit volkoren bestaan. Voor de ingrediënten van speltbrood is dit vogelvrij en je mag dus bijmengen. In Duitsland is het wel in de wet geregeld. Daar mag je een speltbrood pas zo noemen als dit voor minimaal voor 90 procent uit spelt bestaat. Kijk voor de rest van het artikel en de uitzending op Vara Kassa.

Rubriek: gezondheid