Paarse gentomaat met anthocyaninen beschermt tegen kanker

Voor het eerst in tijden zetten mensen de tanden in fruit dat in het lab genetisch is veranderd. Een paarse tomaat die moet beschermen tegen ontstekingen, kanker en hart- en vaatziekten wordt de komende tijd onderzocht op gezondheidseffecten bij de mens.











De tomaat beschikt over twee extra, ingebouwde genetische schakelaars afkomstig uit de plant leeuwebekje, die ervoor zorgen dat de tomaat zogeheten anthocyaninen aanmaakt. Dat zijn stoffen die in de natuur vooral voorkomen in bosbessen, zwarte bessen en bloedsinaasappelen; tomaten maken de stoffen alleen onder stress. Anthocyaninen zijn gezond: ze beschermen tegen ouderdomsziekten en bepaalde soorten kanker. In één studie bleken muizen die extra gevoelig waren voor kanker 30 procent langer te leven als ze de tomaten aten.

De komende tijd worden de gentomaten op hartpatiënten getest in Engeland, het land waar een onderzoeksgroep van het John Innes Centre in Norwich het ras tien jaar geleden ontwikkelde. Onderzoeksleider Cathie Martin denkt dat de tomaat over een jaar of twee zelfs al op de Amerikaanse markt kan komen.

Maar eerst de patiëntenstudies. 'Het mooie is dat je het effect van deze tomaat prachtig kunt vergelijken met gewone tomaat', zegt onderzoeker inhoudsstoffen Arnaud Bovy van Wageningen Universiteit, zelf niet betrokken bij het project. 'Het is geen appelen met peren vergelijken, maar tomaat met tomaat.'

Voorhoede
De paarse gentomaat wordt alom gezien als de voorhoede van een nieuwe generatie: genetisch veranderde rassen waar de consument wat aan heeft. Tot dusver ging het bij genetische modificatie doorgaans om gewassen die door een verandering in hun dna beter tegen insecten, ziektekiemen of onkruidbestrijdingsgif kunnen - handigheidjes waaraan vooral de boer wat heeft. In de steigers staan nu echter ook genproducten zoals niet-bruinende appelen en pitloze pruimen.

Overigens komen de paarse tomaten niet als vrucht, maar als sap naar Europa. Zo komen er geen pitjes mee waardoor het gewas mogelijk in de natuur zou belanden. 'Dat is omdat Europa extra voorzichtig wil zijn met eventuele introducties in het milieu', zegt Bovy.  Lees het artikel verder op Volkskrant.nl

Rubriek: gezondheid

Geen opmerkingen: