Alleenstaande ouderen vaak opgelicht via Facebook: Hoe kun je dit voorkomen?

Foto: Fraude Helpdesk
De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen van datingfraude via internet. Vooral vrouwen boven de 50 jaar zijn het slachtoffer van datingfraude o.a. via Facebook. Gemiddeld raakten de slachtoffers 54.000 euro kwijt aan hun 'grote liefde'. Het aantal meldingen is nog maar het topje van de ijsberg, omdat veel slachtoffers zich schamen dat ze in de oplichting zijn getrapt en hun mond houden.

 


De veelal buitenlandse oplichters doen zich voor als iemand anders en laten met gladde praatjes een virtuele liefde opbloeien, om vervolgens met smoesjes geld te vragen. De slachtoffers zijn dan al zo verliefd, dat ze veelal toegeven. Meestal begint het met kleine bedragen, die vervolgens oplopen tot duizenden euro's.

Facebook
Voorheen waren vooral datingsites een populair 'jachtgebied' voor oplichters, waar de naar liefde hunkerende singles een makkelijke prooi waren om op te lichten en geld afhandig te maken. Potentiële slachtoffers, vooral alleenstaande vrouwen boven de 50 jaar, worden nu echter steeds vaker via sociale netwerksites zoals Facebook en LinkedIn benaderd.

Vooral op Facebook kunnen fraudeurs precies nazoeken hoe het leven van alleenstaanden eruitziet, zodat het gemakkelijker wordt intimiteit te creëren. Zo worden gemeenschappelijke interesses nagebootst, maar kan ook gekeken worden of er bij het potentiële slachtoffer wat te halen valt. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van foto's van huizen, updates over vakanties, informatie over een goede baan of inkomen.

Doordat leden van Facebook er vaak niet op uit zijn via het vriendennetwerk een relatie te vinden, zijn ze veel minder beducht op bedriegers dan mensen die gebruik maken van datingsites. Een ogenschijnlijk onschuldige 'penvriendschap' kan zo een dramatische wending krijgen.

Dat vooral ouderen het slachtoffer zijn komt omdat de oplichters weten dat zij vaak niet zo deskundig zijn op het gebied van internet, maar wel veel te besteden hebben.
 
Kinderen, familieleden en vrienden moeten hun ouder goed voorlichten over deze dreiging van oplichting en zorgen dat de instellingen van Facebook niet op openbaar staan. De instellingen in Facebook zijn eenvoudig aan te passen om de ongewenste benadering van oplichters te voorkomen.
 
Hoe verander je de privacy-instellingen van Facebook?
 
1. Open uw Facebook pagina en klik op het pijltje rechtsboven naast het teken van de wereldbol.
2. Klik vervolgens op instellingen
 
3. In het rijtje links ziet u 'Beveiliging' staan. Klik hierop en dan zie je een menu met 'Veilig browsen'. Klik op bewerken en schakel Veilig Browsen in.
 
4. Klik nu in het rijtje links op Privacy. Hier kunt u de instellingen zoveel mogelijk op 'Alleen Vrienden' zetten, waardoor u voorkomt dat uw berichten voor heel de wereld zichtbaar zijn.
 
5. Ga nu links in het rijtje naar 'Tijdlijn en Taggen'. Hier kun je het taggen instellen. Als je niet wilt dat anderen jouw foto's taggen, dan kun je dit instellen op 'Alleen Ik'. Of instellen dat je het taggen eerst moet goedkeuren. Door taggen wordt je foto vaak ongewild getoond op het nieuwsoverzicht van anderen.
 
Zorg er ook voor dat je iedere keer als je een update of foto plaatst, de instelling op 'Alleen Vrienden' staat. Dit kun je controleren door bij je bericht of foto bij de datum naar het tekentje te kijken wat daarbij geplaatst is. Als er een wereldbol zichtbaar is, dan is de foto of de statusupdate voor de hele wereld zichtbaar. Je kunt dit aanpassen door met de muis op de wereldbol te gaan staan en dan verschijnt er een menu waar je de instelling kunt veranderen naar 'Alleen Vrienden'. Dan zie je een logo met twee hoofden. Je kunt dit ook veranderen bij berichten en foto's die al eerder geplaatst zijn en per ongeluk op Openbaar stonden. Kijk voor meer op Fraudehelpdesk.
 
Rubriek: tips computer