Vitamines niet zonder gevaar bij te hoge dosis

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er aan de voorlichting over vitamines nogal wat schort. Heel wat mensen denken dat het geen kwaad kan om vitaminepillen te slikken, maar er zijn wel degelijk risico's op gevaarlijke bijwerkingen. Sommige vitaminepreparaten bevatten wel 50 keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit kan bij vitamine B6 zelfs zenuwbeschadigingen veroorzaken. We gaan er te makkelijk van uit dat wat in de winkels te koop is veilig zal zijn, maar door de bezuinigingen schiet het toezicht vaak ernstig tekort. Consumenten zullen dus zelf moeten uitzoeken of iets veilig is of niet.

Verkopers zijn vaak niet goed op de hoogte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de schadelijke effecten die te hoge doseringen kunnen hebben.

Onzin
Kassa bezocht met de verborgen camera de afgelopen tijd verschillende winkelketens: Boots, Etos, Vitaminstore, Kruidvat, Erica en de Tuinen. Onze verslaggevers kregen behoorlijk wat onzin voorgeschoteld. Emeritus professor voedingsleer Martijn Katan voorziet in de uitzending de uitspraken van commentaar.
Kijk voor de rest van artikel en de uitzending op Vara Kassa.

Rubriek: gezondheid