Gif in Spaanse sloffen: hoe kunnen we nog vertrouwen op veilige producten?

Foto: Keuringsdienst van waarde
Je probeert zo gezond mogelijk te leven, maar het lijkt soms wel of het zinloos is. Fruit en groenten blijken vaak veel gif te bevatten en ook kleding, speelgoed of zelfs je schoenen kunnen een bron van kankerverwekkende stoffen zijn. De Keuringsdienst van Waarde heeft onlangs Spaanse sloffen getest en het bleek dat in een partij Spaanse sloffen van Scapino chroom VI werd aangetroffen. In Duitsland zouden deze sloffen niet mogen worden verkocht.


Hoe kun je als consument nog vertrouwen op wat je koopt? Nu is dit toevallig ontdekt door de KVW, maar hoeveel giftige artikelen bereiken de consument zonder dat men dit weet? Wie verwacht nu dat er in zijn sloffen kankerverwekkende stoffen kunnen zitten? In de uitzending gaf de Spaanse producent van de originele Spaanse sloffen in Mallorca aan dat zij tot een aantal jaren geleden leverden aan Scapino. De Spaanse producent is gebonden aan strenge controles en leverde dus een veilig product. Toch is Scapino overgestapt op de Spaanse sloffen die in China worden geproduceerd. Ze zijn goedkoper en in China kan worden geproduceerd onder minder strenge regels en controle. Ondertussen is de partij giftige sloffen door Scapino uit het assortiment gehaald en de controle zal nu zeker beter zijn.

Het roept echter wel de vraag op hoeveel andere producten die in Nederland verkrijgbaar zijn, zonder dat het bekend is, ook gif bevatten. Scapino zal niet de enige winkel zijn die zonder het te weten giftige spullen in het assortiment had. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op een goede controle en die lijkt nu niet waterdicht te zijn.

Op de website van de KVW staat vermeld wat nu precies Chroom is en waar het nog meer in kan zitten. De uitzending over de Spaanse sloffen is hier terug te zien.

Rubriek: gezondheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten