Over 5 jaar 3d-voedselprinters in verpleeg- en verzorgingshuizen om voedsel weer aantrekkelijk te maken

Nu.nl meldt dat onderzoeksinstituut TNO werkt aan een 3d-voedselprinter die voedselpuree kan uitprinten zodat het weer lijkt op 'echt' eten. Over vijf jaar wordt eten uit de printers geserveerd in verzorgingstehuizen, verwacht onderzoeker Kjeld van Bommel van TNO. "We gaan 3d-brocolliroosjes printen uit gepureerde brocolli", vertelt hij aan NUtech.nl. Nu krijgen mensen met kauw- en slikproblemen drie keer per dag een soort milkshake met gepureerd voedsel voorgeschoteld.




"De lol van het eten gaat er een beetje af voor die mensen, en ze raken soms ondervoed in die verpleegtehuizen", aldus Van Bommel. Gepureerde kip in de vorm van een kippenpootje zou daar verandering in kunnen brengen. "Die mensen krijgen echt weer dingen op hun bord die ze met een mes en vork moeten eten. Ze voelen zich minder gehandicapt, gaan beter eten, en krijgen een betere kwaliteit van leven." De printer moet maaltijden ook kunnen aanpassen aan de patiënt, zodat sommigen bijvoorbeeld extra calcium binnenkrijgen.

Het project van TNO om maaltijden te 3d-printen wordt gesteund met geld van de Europese Unie en loopt nog tot eind 2014. Dan moet een prototype elke minuut een maaltijd kunnen printen. Enkele jaren later verwacht Van Bommel productiemodellen die nog sneller kunnen printen en die daadwerkelijk zullen worden gebruikt in de zorg. Daarnaast zegt hij samen met 'grote internationale voedingsbedrijven waarvan ik de naam niet mag vertellen' te werken aan het 3d-printen van voedingsmiddelen.

Van Bommel toonde maandagavond tijdens het evenement Foodhack in Eindhoven een 3d-printer die chocolade kan printen in een 3d-vorm. De printer gebruikt dezelfde technologie als 3d-printers die plastic gebruiken en legt laagje op laagje.
T-bone steak van Beef&Steak
















Omdat er geen 'chocoladedraad' bestaat om in de printer te voeden, gebruikt deze een soort automatische slagroomspuit, die wordt verwarmd om de chocolade vloeibaar te maken. Na het printen wordt de chocolade snel afgekoeld met koude stikstof. De printer nam het in een wedstrijd op tegen meesterpatissier Robèrt van Beckhoven van Patisserie Robèrt in Oisterwijk. Vrezen voor zijn baan hoeft de patissier echter 'absoluut niet', meent Van Bommel. "Ik vind het een toevoeging waarmee je aanvullende leuke dingen kunt doen."

Hij zegt te verwachten dat hobbyisten in de toekomst een 3d-voedselprinter in hun keuken zullen zetten.
"Je hebt nu al mensen die zelf een 3d-printer kopen. Als er een 3d food printer op de markt komt dan zal een deel van die mensen zeggen: 'Dat wil ik ook hebben.'" Een voedselprintset zou ook op de markt kunnen komen als toevoeging voor bestaande 3d-printers. "Moduletje erop voor een paar honderd euro en dan kun je chocolade doen. Why not?"

Rubriek: zorg

1 opmerking:

Anja zei

Bizar zo'n 3d printer. Snap het ook nog niet zo goed. Maar het is weer een voorbeeld hoe de techniek kan worden ingezet voor hulpmiddelen voor ouderen, zodat er meer tijd overblijft voor kwaliteit van zorg. Dat gepureerde prutje van mijn oma mag inderdaad er wel wat smakelijker uit komen te zien!