Toename BMI verhoogt risico op hartziekten, ook bij normaal gewicht

Foto: hartstichting.nl
Niet alleen mensen die aan obesitas lijden hebben een groter risico op hart-en vaatziekten. Uit een nieuwe Britse studie van de Oxford University blijkt dat slechts een kleine gewichtstoename al schadelijk is voor ons hart, zelfs al is er nog geen sprake van echt overgewicht.
Meer dan tien jaar lang analyseerden de wetenschappers de gezondheidstoestand van 1,2 miljoen Britse vrouwen. Ze stelden vast dat voor elke BMI-toename van vijf punten het risico op een hartziekte met 23 procent verhoogd werd. Dit komt neer op een lichamelijke veroudering van 2,5 jaar. De BMI of Body Mass Index geeft de verhouding van iemands lengte en gewicht weer in punten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liggen normale BMI-waarden tussen 18,5 en 25 punten. Uit de resultaten van de onderzoekers bleek dat één op de elf vrouwen tussen 55 en 74 jaar met een gemiddeld BMI van 21 worden opgenomen in het ziekenhuis of sterven aan een hartziekte. Het risico nam toe tot één op de zes naarmate hun gewicht en BMI hoger was, namelijk rond de 34 punten.

Het is echter ook belangrijk om je BMI in de gaten te houden als dit niet te hoog is. Een toename in BMI is net zo goed schadelijk als een hoog BMI. Het risico op een hartziekte neemt zelfs met een kleine stijging van het BMI al toe. Dit effect werd niet alleen bij de zwaarste vrouwen gezien, maar ook bij de vrouwen die een normaal gewicht hadden. Probeer daarom je BMI op een constante waarde te houden en hou vast aan een gezonde levensstijl: rook niet, vermijd overmatig alcoholgebruik en blijf in beweging.

Wilt u uw BMI berekenen? Kijk dan verder op Hartstichting.nl

Rubriek: gezondheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten