Een beetje buikvet kan ook voordelen hebben


Vrouwen in en na de menopauze hebben vaak last van buikvet. Ben je boven de 50 jaar en erger je je aan je buik? Bedenk dan dat er ook voordelen aan buikvet kunnen zitten.


Uit Australisch onderzoek blijkt dat vrouwen boven de 50 met een dikker buikje beter beschermd zijn tegen botbreuken dan hun slankere leeftijdsgenoten, meldt de Belgische site HLN. De onderzoekers zien een duidelijke link tussen het groeiend aantal dames met overgewicht en een daling in het aantal breuken.
 

Fiets-Fun fietsvakantiesBotbreuken
De studie duurde vijf jaar en werd gehouden onder 1000 mannen en vrouwen boven de 50 jaar. de onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er een link is tussen buikvet en de kans op botbreuken. Vrouwen die gemakkelijk vet rond hun middel opslagen, maken doorgaans ook meer oestrogeen aan. Dat is dan weer bevorderlijk voor de beenderen. Bovendien zou (een beetje) overgewicht een verstevigend effect hebben op de botten door de extra druk. Daarnaast verzachten vetkussentjes ook de val. Wat wel opvallend is: mannen blijken géén voordelen uit hun bierbuik te halen.

Beetje overgewicht
Ook al zit er een voordeel aan een beetje buikvet, toch waarschuwen de onderzoekers voor de gevaren van te veel vet in de buikstreek. "De voordelen zijn enkel van toepassingen op vrouwen met een beetje overgewicht, en dus niet voor zwaarlijvigen."

Rubriek: menopauze