Slapeloosheid leidt tot meer kans op hartfalen

Mensen die slecht slapen blijken een verhoogd risico op hartfalen te hebben. Wie te maken heeft met verschillende slaapproblemen, zou zelfs drie keer meer kans hebben op hartfalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Techniek in Trondheim.
De studie is het grootste onderzoek op dit gebied ooit. In totaal volgden de onderzoekers 54.279 mensen tussen de 20 en 89 jaar gedurende 11 jaar. Mensen die last hadden van 3 symptomen van slapeloosheid  hebben drie keer zoveel kans op het ontwikkelen van hartfalen dan mensen die goed slapen. 

"We hebben gekeken naar het verband tussen hartfalen en drie belangrijke symptomen van slapeloosheid: problemen met in slaap vallen, problemen met doorslapen en vermoeid opstaan", legt onderzoeker Lars Laugsand uit. "Mensen die last hadden van alle drie de symptomen, bleken het hoogste risico op hartfalen te hebben."

Wel benadrukt de onderzoeker dat de ontdekking van deze link niet betekent dat slapeloosheid hartfalen veroorzaakt. Vervolgonderzoek zal dit moeten uitwijzen. Laugsand: "We weten niet of de insomnia echt de oorzaak is, maar mocht dit het geval zijn, dan kunnen we het in veel gevallen goed behandelen. Met bijvoorbeeld veranderingen in het slaapgedrag, psychologische behandelingen of geneesmiddelen." De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het 'European Heart Journal'. 
Goed slapen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten