Ouderen steeds belangrijker voor de toerismebranche

ANP meldt dat ouderen steeds belangrijker worden voor de toerismebranche. 50plussers gaan vaker op vakantie en geven pok meer uit als zij op reis gaan. Inmiddels komt 20 procent van al het geld dat verdiend wordt in de vakantiesector van mensen ouder dan 65 jaar, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, de database van de Europese Unie. En ook mensen tussen de 50 en 65 doen een goede duit in het zakje, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).
Volgens een woordvoerster van het NBTC zijn senioren ''een interessante doelgroep voor toerisme". Dit zijn de mensen die veel tijd en meestal ook geld hebben. Ze geven dit graag uit aan vakanties. De 65-plussers zijn tussen 2006 en 2011 liefst 33 procent meer uit gaan geven aan vakanties. Ze maakten 29 procent meer dagtripjes en gingen 23 procent vaker op vakantie, aldus Eurostat. Bovendien gaan de ouderen langer op vakantie en geven ze jaarlijks per persoon 1265 euro uit aan langere vakanties.

De groep tussen de 50 en 64 gaat ook steeds vaker op vakantie en geeft meer uit, zo blijkt uit een onderzoek van NBTC-NIPO. ''De groei is zelfs nog iets sterker dan bij de 65-plussers’’, aldus de woordvoerster. ''Bovendien is deze groep veelal vitaler dan 65-plussers en ook groter in aantal.’’ De NBTC richt zich qua marketing overigens niet speciaal op ouderen. Dat komt doordat er bij de marketing wordt gekeken naar de vakantiewensen van mensen en niet naar leeftijden.

Anderzijds hebben de ouderen wel duidelijke wensen voor hun reizen, waar bedrijven zich op kunnen richten. Zo zoeken ze vaak ‘passief vermaak’ en nostalgie. Het zou dus goed zijn als reisorganisaties ook gerichte ouderenvakanties zouden gaan aanbieden.

 Rubriek: reizen