Heerlijke verse broccolisoep: broccoli als wapen tegen alzheimer, kanker en UV-licht

Onderzoek heeft aangetoond dat broccoli de ziekte van Alzheimer zou kunnen tegengaan, omdat deze groente dezelfde werking als alzheimermedicatie zou kunnen hebben en ook dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen, glucosinolaten) het lichaam tegen kanker schijnen te verdedigen. De gunstige invloed van broccoli ter voorkoming van prostaatkanker was al eerder aangetoond. Ook zou broccoli tegen UV-licht beschermen. Het is daarom gezond om vaak broccoli te eten. Een makkelijke manier is om vaker broccolisoep te eten. Heel eenvoudig te maken en erg gezond!


 Onderzoekers van de universiteit van Warwick toonden aan dat koken of diepvriezen de gunstige werking met driekwart kan verminderen, terwijl bij wokken, stomen of bereiding in de magnetron de werkzame stoffen worden behouden. Stomen of bereiding in de magnetron is dus het beste. Als je soep van broccoli maakt is het dus belangrijk om de broccoli zo kort mogelijk te koken, of apart voor te koken in de magnetron. Kijk voor meer informatie over de gezonde werking op wikipedia.

Ingrediënten:
- grote stronk broccoli
- 2 grote of 4 kleine aardappels
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- vlees of kippenbouillonblokjes (of groentebouillonblokjes)
- zwarte peper
- olijfolie
Bereiding:
- Snij de ui en knoflook in stukjes.
- Schil de aardappels en snij ze in blokjes. (hoe kleiner, hoe sneller de soep klaar is).
- Fruit de ui en knoflook in een scheutje olijfolie in een soeppan en bak daarna de aardappelblokjes mee.
- Blus af met de hoeveelheid water die je voor de soep nodig hebt.
- Voeg de bouillonblokjes toe en de zwarte peper en laat de bouillon koken tot de aardappel bijna gaar is (10-15 minuten).
- Verdeel de broccoli in roosjes en was ze (gebruik ook alle stronken en snij deze in kleine stukjes).
- Stoom de broccoli met water en wat zout gaar in de magnetron.
- Voeg de broccoli en het kookvocht toe aan de bouillon zodra de aardappelblokjes gaar zijn.
- Gebruik de staafmixer om de broccoli en het aardappel-ui-knoflookbouillon tot een mooie soep te mixen.
De soep wordt door de aardappels vanzelf mooi gebonden. Schenk er bij het opdienen een scheutje slagroom doorheen of crème fraîche en eet de soep met (verse) croutons of gesneden ciabatta dat even krokant wordt gebakken op de grill. Een beetje geraspte (Parmezaanse) kaas is ook erg lekker over de soep.

Tip: Als je geen magnetron hebt, maak dan de broccoliroosjes zo klein mogelijk en kook ze maar een paar minuten mee voor je de soep gaat blenden.

Rubriek: recepten
Prostaat tips -->

1 opmerking:

  1. Ik maak deze soep bijna hetzelfde klaar, maar ik snijd zoveel mogelijk van de stronk van de broccoli, snijd die in kleine stukjes en laat hem meefruiten met de aardappel. Daarna pureer ik de soep en dan kook ik de roosjes op het allerlaatst een paar minuten mee. Als je de roosjes zo klein mogelijk maakt, zijn ze gaar in minder dan 5 minuten. De soep krijgt nog meer smaak als je er wat paprikapoeder en nootmuskaat bijdoet en eventueel wat fijngesneden prei. Ook heerlijk (en gezonder dan room) is om een handje pijnboompitten te roosteren en die in de borden over de soep te strooien. Smakelijk eten!

    BeantwoordenVerwijderen