Uitstapjes Friesland: Het Mineralogisch Museum

Verscholen tussen de bomen, omgeven door weilanden, bevindt zich halverwege de weg tussen Grou en Warten het Mineralogisch Museum. De grote schuur van een oude boerderij is omgebouwd tot museum. In de voormalige stal is een doolhof van gangetjes aangelegd waarin vitrines een plaatsje hebben gekregen. Op de oude hooizolder zijn zitjes gemaakt, een leszaaltje en zijn regelmatig wisselende exposities aanwezig.Vele vitrines zijn gevuld met mineralen met prachtige kleuren en vormen. Bergkristal, amethist, pyriet, zwavel, woestijnrozen, noem maar op. Natuurlijk zijn er ook echte edelstenen zoals diamanten en robijnen. En ook fluorescerende mineralen ontbreken niet!

Enkele andere thema’s: versteend hout, dendrieten, geodes, meteorieten en zwerfstenen. De veertig vitrines op de begane grond belichten evenveel thema’s. In elke vitrine geeft een korte tekst uitleg over het moois dat te zien is. Bijvoorbeeld over de kleur of de vorm. Hoe is het ontstaan? Waar wordt het voor gebruikt? Wat is een mineraal eigenlijk, een edelsteen? Hoe versteent hout?

In het winkeltje is een ruime sortering aanwezig van zowel ruwe mineralen als bewerkte mineralen en sieraden. Kijk voor meer op het Mineralogisch Museum.

Klik hier voor alle uitstapjes Friesland

Rubriek: uitstapjes