Uitstapjes Friesland: Botanische tuin 'De Kruidhof' in Buitenpost

Wie van tuinen en bloemen houdt moet zeker eens een kijkje nemen in de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Wandel door De Kruidhof en geniet van de 17 thematuinen, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden, zoals de Bijbelse plantencollectie, de Geneeskruidentuin, Meditatiehof en de Berenburgborder. In totaal groeien er zo'n 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 ha. De tuinen zijn gevarieerd en hebben zowel recreatieve, educatieve als informatieve elementen.Hieronder vindt u een overzicht van de thematuinen van de Buitenhof: 

Geneeskruidentuin
De Geneeskruidentuin van De Kruidhof heeft een bijzondere en meest uitgebreide geneeskruidencollectie van West-Europa. In de Geneeskruidentuin treft u veel oude en veelal nog gebruikte geneeskruiden aan. Onder leiding van Professor F.H.L. van Os is deze tuin in 1969 ingericht. De geneeskruiden zijn in groepen (perken) naar aandoening gerangschikt. Zo vindt men de smeerwortel (Symphytum officinale), een heilzaam kruid bij (o.a) stofwisselingsziekten in groep IV. In deze groep staan alle geneeskruiden die gebruikt worden bij stofwisselingsziekten. Met name deze tuin heeft door deze indeling een educatieve functie. In onze verkooptuin vindt u meer dan 70 soorten geneeskruiden terug.

Bijbelse plantencollectie
In deze tuin staan planten die in de Bijbel genoemd worden, bijvoorbeeld de vijgenboom. Bij elke plant is aangegeven in welke tekst deze plant in de bijbel voorkomt.

Berenburgborder
Sinds 1998 is deze tuin in De Kruidhof aanwezig. Een aantal kruiden die gebruikt worden om beerenburg te bereiden staan in deze border. Niet alle kruiden staan in deze border, het recept is namelijk geheim.

Meditatiehof
Onze Meditatiehof is een oase van rust. In het midden van de tuin welt water op uit een prachtige bron en stroomt in de vier windrichtingen. De Meditatiehof is opgebouwd in de stijl van de Renaissance.

Bostuinen
Een unieke tuin in De Kruidhof is de Bostuin. De twee delen in deze tuin geven een bijzonder goed beeld van zowel de Nederlandse bossen als de stinzenplanten die van oudsher bij states groeiden. (Een state is een andere benaming voor een landgoed in Friesland.) Met grote bomen vol vruchten en zaden, nestkasten en een rustig kabbelende bosbeek waant u zich even in een andere wereld.

De Varenhof
Een grote vijver en watervalletjes liggen centraal in de Varenhof. Veel soorten varens groeien in deze tuin, zoals kroosvarens in de vijver en koningsvarens langs de oever. Vanuit het theekoepeltje heeft u een wijds uitzicht over deze schitterende tuin.

Muziektuin
Dit is de enige tuin waar cultuurhistorische- en biotoopwaarde wordt verdrongen door de schoonheid van een uitbundige bloei. De kleurrijke borders zijn voor velen een grote inspiratiebron. In deze tuin worden, te midden van een prachtige compositie van kleuren en vormen, zomers enkele openlucht voorstellingen gegeven.

Keukenkruidentuin
Tijm, salie, lavendel, .... wie kent ze niet. Keukenkruiden dienen niet alleen als smaakmaker, ze bevorderen ook onze spijsvertering. In de keukenkruidentuin vindt u een overvloed aan heerlijk geurende kruiden voor alledaags gebruik.

Verfplantencollectie
Planten die vroeger gebruikt werden om textiel mee te verven, kunt u in deze mooie collectie aanschouwen. De meest bekende verfplanten zijn meekrap (rood), wede (blauwe) en wouw of verfbrem (geel).

Rosarium
De kernwoorden van het Rosarium zijn: klassiek, geurend, stijlvol. In de rozentuin bloeien zo'n 160 soorten rozen. Van gallicarozen tot bourbonrozen, van Engelse rozen tot mosrozen. De sterke geur die in de tuin hangt maakt ons rosarium tot een waar paradijs.

Fruithof
Oude fruitrassen zijn in overvloed te vinden in de Fruithof. Onbespoten en kwalitatief goede appels, peren en bessen maken deze tuin van cultuurhistorische waarde. In een deel van de Fruithof worden vruchten in het kader van Wrâldfrucht gekweekt. Wrâldfrucht promoot streek- en waddenproducten. Tijdens het laatste evenement van ieder seizoen, de Oogstdag & Fruitshow, wordt de oogst van de Fruithof, zo'n tachtig rassen, gepresenteerd.

Oude cultuurgewassen
Landbouwgewassen die vroeger in de Friese Wouden werden geteeld, vindt u terug in onze oude cultuurgewassentuin. Bijvoorbeeld boekweit, vlas en hennep, maar ook lupine en suikerwortel groeien in deze tuin.

Heemtuin
Inheemse natuur in De Kruidhof. Tussen de grasachtige begroeiing groeien veel wilde planten in deze tuin. De natuur doet zijn werk en de verschillende milieus trachten de diversiteit te vergroten. Er groeien zelfs zeldzame planten en bloemen, waaronder enige orchideeën. In het poeltje zie je, als je goed kijkt, kikkers, salamanders en waterinsecten.

Vlindertuin
De vlindertuin is zo ingericht dat er ongeveer vijftien tot twintig soorten vlinders leven. (Vlinders worden actief bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius). Als u in deze tuin rondwandelt kunt u genieten van een schitterende kleurenpracht. Naast de vele vlindersoorten is er ook een bijenstal met observatiekast in deze tuin, bewoond door een vriendelijk bijenvolkje. Deze bijenstal wordt beheerd door de Imkervereniging Kollumerzwaag.

Prehistorische hof
Dat de prehistorische mens kruiden gebruikte staat wel vast. Of deze speciaal werden gekweekt is echter niet zeker. In het wild stonden immers kruiden genoeg die bruikbaar waren en waarvan hij wist dat ze tegen bepaalde ziektes en aandoeningen gebruikt konden worden. In de Prehistorische hof krijgt u een beeld van een typische jagersnederzetting. De Prehistorische hof wordt gebruikt voor workshops en educatie. In het IJstijdenmuseum is meer informatie beschikbaar over deze nederzettingen.

Boerenbloementuin
Deze tuin, in de vorm van een stalraampje van een boerderij, toont veel bloemen die vroeger in de tuinen rondom de boerderij groeiden, zoals o.a. Vrouwenmantel.

Middeleeuwse Kloostertuin
De Middeleeuwse Kloostertuin is gebaseerd op de decreten van Karel De Grote zoals hij vast liet leggen in één van zijn wetboeken, Capitullare de Villis. Kloosters richtten op een soortgelijke wijze hun tuinen in. De nadruk in kloostertuinen ligt op voedingsgewassen die vroeger gediend hebben voor zelfvoorziening. De aanwezige vijg en kardoen wijzen op invloeden uit warme zuidelijke streken, waar kloostertuinen hun oorsprong vinden.

Verder zijn er nog een speeltuin, tuincafé, IJstijdenmuseum en de verkoopwinkel van planten en kruiden. 

Speeltuin en Tuincafé
Na een wandeling door de tuinen bent u  aangekomen bij het tuincafé met terras. Naast het terras is een speeltuintje voor de kleintjes en aan de overkant is een educatieve speeltuin voor de grotere kinderen waar ze zich kunnen uitleven.

Verkooptuin en winkel
Grenzend aan het tuincafé vindt u de Verkooptuin waarin veel plant- en kruidensoorten te vinden zijn. Ook een kijkje in het winkeltje is de moeite waard, u vindt hier tuingerelateerde artikelen, een groot zadenassortiment en leuke hebbedingetjes om cadeau te geven of lekker zelf te houden.

IJstijdenmuseum
In het IJstijdenmuseum worden verschillende collecties zwerfstenen, fossielen, mineralen en artefacten gepresenteerd.

Daarnaast ontwikkelt en presenteert het museum fiets- en wandeltochten in het woudengebied in Fryslân. Het woudengebied is in de ijstijden ontstaan en de sporen daarvan zijn nog steeds in het landschap terug te vinden. Kijk voor meer informatie op Botanische tuin De Kruidhof.

Klik hier voor alle uitstapjes Friesland.

Rubriek: uitstapjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten