Grote hoeveelheden medicijnen bij 75-plussers werken vaak averechts

Foto: kennislink.nl
Het aantal patiënten met suikerziekte, waarvan 25 % boven de 75 jaar, neemt de laatste jaren fors toe. Veel diabetici krijgen medicijnen om hun bloeddruk, cholesterol of glucose te verlagen. In vele onderzoeken is het nut van zulke pillen aangetoond. Deze onderzoeken betreffen echter vooral mensen jonger dan 75 jaar. 75-plussers doen echter weinig mee aan die onderzoeken.

Ouderen met diabetes moeten een grote hoeveelheid pillen slikken. Maar volgens arts Hans van Halteren is dat misschien helemaal niet nodig. Dat blijkt uit zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Groningen. Uit zij onderzoek blijkt dat zaken zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterol bij 75-plussers andere consequenties hebben dan bij jongere patiënten. Zo gaan ouderen met een hoge bloeddruk juist minder snel dood. 

 De groep 75-plussers groep is de groep die de meeste medicijnen slikt, terwijl er weinig bewijs is voor het gunstige effect van dergelijke pillen. In sommige gevallen hebben de pillen bij oudere ouderen juist een negatief effect. Zo hebben 75-plussers vrij vaak last van plotselinge bloeddrukdaling bij het opstaan, waardoor ze duizelig worden en kunnen vallen. Deze zogeheten orthostatische hypotensie kan een gevolg zijn van bloeddrukverlagers.

Rubriek:  gezondheid