Gefrituurd eten vergroot de kans op prostaatkanker

Mannen die meer dan één keer per week gefrituurd voedsel eten zouden hun risico op prostaatkanker met een derde kunnen verhogen. Uit onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift The Prostate blijkt dat mannen die meer dan één keer per week gefrituurde snacks eten tussen de 30 en 37 procent meer kans hebben op het krijgen van prostaatkanker dan mannen die dit minder dan één keer per maand doen.


Het risico op prostaatkanker neemt toe met de leeftijd en ook genetische factoren zijn een belangrijk element. Net als bij bepaalde andere vormen van kanker denkt men dat voeding een belangrijke invloed zou kunnen hebben op het al dan niet ontwikkelen van de ziekte.

Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld een studie waarvan de resultaten aantoonden dat het eten van vette vis de kans voor mannen om te sterven aan prostaatkanker met 40 procent zou kunnen verminderen.

Experts van het Fred Hutchinson Cancer Research Centre in Seattle analyseerden data van twee studies waarbij in totaal 1.549 mannen met prostaatkanker en 1.492 mannen met een gelijkaardig profiel in goede gezondheid betrokken waren. De participanten moesten een gedetailleerde enquête invullen over hun voedingspatroon. Met andere factoren die een invloed zouden kunnen hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker werd ook rekening gehouden. Er bleek enkel een link te zijn tussen de ziekte en het eten van gefrituurd voedsel voor de groep mannen die meer dan één keer per week dergelijke vette snacks consumeren. De oorzaak van dit verband hebben de onderzoekers nog niet kunnen vinden.

De resultaten moeten evenwel gerelativeerd worden. Volgens Cancer Research UK is het nog te vroeg om te bepalen of er een link is tussen prostaatkanker en gefrituurd voedsel. 

Label: gezondheid 
Prostaat test