DVD The impressionists: baanbrekende prestaties van de impressionisten

Wie is geinteresseerd in het Impressionisme en schilderkunst in het algemeen zou de 4 delige serie "The impressionists : baanbrekende prestaties van de impressionisten" moeten kijken. In deze prestigieuze vierdelige BBC-serie onderzoekt kunstexpert Waldemar Januszczak de baanbrekende prestaties van de impressionisten. De serie begint bij Pissarro, Monet, Renoir en Bazille die samen de basis legden voor deze stroming.


Tegenwoordig worden de schilderijen van de impressionisten vooral mooi en liefelijk gevonden. Bonbons en zeep worden vaak verpakt met een bekende afbeelding ooit geschilderd door een impressionist. Toch was het Impressionisme niet bedoeld als lieflijk, maar was het vooral een revolutie in de schilderkunst.

Waldemar Januszcak is een kunsthistoricus en kunstcriticus die o.a. voor de The Sunday Times schrijft en documentaires over kunst maakt voor de BBC. In deze vierdelige serie legt hij uit dat het impressionisme een ware revolutie in de kunst veroorzaakt heeft en de kunst voorgoed heeft veranderd. Dit doet hij op een heel beeldende en vaak komische manier. Hij begint bij de grondleggers van het impressionisme: Pissarro, Monet, Renoir en Bazille. Twee uitvindingen waren essentieel voor het impressionisme: de verftube en het buisje dat de haren van het penseel bij elkaar houdt. Door de verftube kon verf kant-en-klaar gekocht worden en makkelijker worden meegenomen. Het buisje maakte platte penselen mogelijk en daarmee kon je heel anders schilderen dan met de voorheen alleen ronde penselen.

De reis voert langs voor het impressionisme belangrijke locaties als de West Indies, het progressieve Parijs en het gebied ten zuiden van Londen. Zelfs Nederland ontbreekt niet, omdat Nederland erg belangrijk was voor het Impressionisme. Onderweg wordt duidelijk uit welke sociale en culturele invloeden het impressionisme ontstaan is, welke technische en praktische ontwikkelingen het impressionisme voortstuwden en hoe het impressionisme de kunst voorgoed veranderde.

Waldemar Januszcak laat op een grappige, maar deskundige manier alle grote impressionistische schilders de revue passeren, neemt je mee langs verschillende landen en locaties die van belang zijn geweest voor het Impressionisme en geeft ondertussen ook nog wat uitleg over optische illusies en technische facetten van de schilderkunst aan de hand van grappige voorbeelden op je televisiescherm. 

De serie bestaat uit de volgende delen:
Afl.1: Het fundament - Pissarro – Monet – Renoir - Bazille
Afl.2: De meest beroemde (schilder)locaties - Cezanne
Afl.3: Schilderij thema’s - Degas – Caillebotte - Vrouwelijke impressionisten - Morisot – Bracquemond – Cassat
Afl.4: Georges Seurat - Piero della Francesca - Puvis de Chavannes – Van Gogh – Waterlelies Monet

Waldermar Januszczak (1954) is een van de meest gewaardeerde kunstcritici van Groot-Brittannië. Hij studeerde kunstgeschiedenis, schreef voor The Guardian, schrijft nu voor The Sunday Times en won 2 keer de Critic of the Year Award. Daarnaast maakt en presenteert Januszczak documentaires over kunst die bij o.a. bij de BBC worden uitgezonden.

Rubriek: cultuur