Curcuma: wonderkruid tegen veel ziekten?

Gekruid eten kan bescherming bieden tegen sommige ziekten, op voorwaarde dat u het juiste kruid kiest: curcuma. Een Amerikaans onderzoeksteam heeft namelijk aangetoond dat curcuma de groei van melanoomcellen (melanoom is een gevaarlijke huidkanker) kan afremmen en het afsterven van kankercellen kan bevorderen. Ook zou het kunnen helpen tegen Alzheimer. In India komt dit namelijk veel minder voor en daar wordt veel curcuma (in de kerrie) gegeten.





Curcuma of Geelwortel ('turmeric' in het Engels en kunjit in Indonesische gerechten) is het extract van een wortel die tot de gemberfamilie behoort en onder meer in curry zit. Het kruid wordt wegens zijn donkere, oranjeachtige kleur soms verward met saffraan. De voorbije jaren zijn er heel wat studies over verschenen. Er zijn al antioxiderende, ontstekingsremmende en nu ook kankerwerende eigenschappen aan toegeschreven. Zo is aangetoond dat curcuma antioxiderende effecten heeft bij ratten: ze beschermt de hersenen en vermindert neurodegeneratieve letsels. Dat zou kunnen verklaren waarom de ziekte van Alzheimer zo weinig voorkomt in India, hét curryland bij uitstek.

De auteurs gingen de effecten van curcuma na op melanoom. Melanoomcellijnen werden in proefbuisjes behandeld met toenemende dosissen van dit kruid. Uit de resultaten blijkt dat curcuma de levensvatbaarheid van de cellen op dosisafhankelijke wijze vermindert. Bovendien veroorzaakt ze apoptose (celzelfmoord), eveneens op dosisafhankelijke wijze. Volgens de auteurs zou curcuma twee specifieke eiwitten vernietigen die apoptose zouden verhinderen. Hopelijk worden die bevindingen bevestigd en uitgebreid tot andere soorten kanker. Kijk voor meer info op Cancer Network.

Er zijn allerlei supplementen van curcuma te krijgen in capsulevorm. Deze zijn echter nogal prijzig. Je kunt ook gewoon bij de toko of Turkse winkel een zakje curcuma kopen (ongeveer 1,50 euro) en dan dagelijks een halve theelepel innemen met water. Het is even doorbijten, gewoon de curcuma in je mond nemen en direct flink doorspoelen met een glas water. Na een tijdje wen je aan de smaak en is het niet meer zo vies. Ook is het goed om het vaker in de maaltijden te verwerken, zoals in curry's. Curcuma vormt namelijk een belangrijk onderdeel van kerrie. Curcuma wordt het beste opgenomen in het lichaam in combinatie met vet. Daarom kun je het het beste innemen na een maaltijd of als je een (vette) snack hebt gegeten.

Curcuma wordt ook veel gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Kijk voor meer informatie over ayurveda op de ayurveda startpagina.

Belangrijk: Het regelmatig gebruiken van Curcuma is een natuurlijke manier om meer weerstand te krijgen en eventueel ziekten tegen te gaan. Het is geen manier om kanker of andere ziekten te behandelen. Als een patiënt al kanker heeft, is het belangrijk om naar een arts te gaan en de voorgeschreven behandeling te ondergaan.

Rubriek: gezondheid