WHO adviseert een nog lagere zoutconsumptie. Hoeveel zout eet jij per dag?

We eten met zijn allen nog steeds veel te zout. Zout lijkt zo onschuldig, maar kan een soort sluipmoordenaar worden die hartziekten kan veroorzaken en tot een hersenbloeding kan leiden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft donderdag nieuwe richtlijnen voor een gezonde voeding gepubliceerd, waarin de dagelijkse aangeraden hoeveelheid zout naar beneden is bijgesteld.

Volwassenen wordt nu aangeraden minder dan 2 gram natrium of 5 gram keukenzout en ten minste 3,51 gram kalium per dag te gebruiken om het risico van hartziekten en hersenbloedingen te verminderen.

Eerder beval de VN-organisatie volwassenen aan 2 gram natrium te gebruiken, maar nu wordt gesproken van minder dan 2 gram. Voor het eerst komt de WHO ook met aanbevelingen voor het gebruik van natrium, keukenzout en kalium voor kinderen, afhankelijk van hun gewicht, leeftijd en behoefte aan energie. Vooral bij kinderen leidt een te hoge zoutconsumptie tot allerlei ziekten op latere leeftijd.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in 2006 de Nederlanders niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken. De consumptie ligt met ongeveer 10 tot 12 gram per dag aanzienlijk hoger. Probleem is dat veel mensen geen idee hebben hoeveel zout ze binnenkrijgen, omdat veel zout verborgen zit in allerlei voedingsmiddelen. Kijk voor uitleg en hoe je de hoeveelheid zout kunt berekenen op voedingscentrum.nl.

Rubriek: gezondheidFitslim om snel af te vallen