Waarom krimpen we bij het ouder worden en wat kan je er tegen doen?

Vanaf de leeftijd van 40 krimpen veel mensen ongeveer een centimeter per decennium. Meestal is de oorzaak onderdeel van het normale verouderingsproces of ziekte. Onze oude vriend zwaartekracht ( hoe ouder we worden vooral onze vijand) speelt ook een rol. Als we ouder worden drogen de schijven tussen de wervels van de ruggengraat, vergelijkbaar met gelachtige kussens, uit en worden dunner. Hierdoor wordt de wervelkolom langzaam in elkaar gedrukt.
Ook botverlies, bekend als osteoporose kan zorgen voor een versnelling van dit proces. Mensen die lijden onder deze aandoening hebben vaak kleine breukjes in de wervelkolom zonder dat ze dit weten. Deze fracturen kunnen leiden tot een overmatige buiging van de wervelkolom, wat je vaak ziet bij oudere mensen.. Een ernstige vorm van deze aandoening wordt hyperkyfose genoemd. Hyperkyfose kan echter ook optreden zonder dat er fracturen in de wervelkolom aanwezig zijn. Hyperkyfose is dan vaak het gevolg van het verlies van spierspanning, vooral in kernspieren zoals de buikspieren. Ook het doorzakken van de voeten bij het ouder worden kan bijdragen aan het afnemen van de lengte van het lichaam. 

Er is niet veel te doen aan deze veranderingen, maar het is wel mogelijk om dit proces te vertragen door lichaamsoefeningen, zoals het versterken van de buikspieren en het aanleren van een betere houding waarbij men zoveel mogelijk de rug recht en gestrekt houdt. 

Nieuw onderzoek laat ook veelbelovende bewijzen zien dat yoga kan helpen om de kromming van de wervelkolom tegen te gaan. Als op jongere leeftijd wordt begonnen met yoga, kan het mogelijk het inzakken van de ruggengraat geheel voorkomen, maar verder onderzoek zal moeten worden gedaan om dit vast te stellen. 

Ook is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in te nemen om het proces zoveel mogelijk te vertragen. Als er sprake is van een vergroot risico op osteoporose zijn er medicijnen die het ontstaan van breuken kunnen helpen voorkomen. 

Rubriek: gezondheid