Waarom krimpen we bij het ouder worden en wat kan je er tegen doen?

Vanaf de leeftijd van 40 krimpen veel mensen ongeveer een centimeter per decennium. Meestal is de oorzaak onderdeel van het normale verouderingsproces of ziekte. Onze oude vriend zwaartekracht ( hoe ouder we worden vooral onze vijand) speelt ook een rol. Als we ouder worden drogen de schijven tussen de wervels van de ruggengraat, vergelijkbaar met gelachtige kussens, uit en worden dunner. Hierdoor wordt de wervelkolom langzaam in elkaar gedrukt.
Ook botverlies, bekend als osteoporose kan zorgen voor een versnelling van dit proces. Mensen die lijden onder deze aandoening hebben vaak kleine breukjes in de wervelkolom zonder dat ze dit weten. Deze fracturen kunnen leiden tot een overmatige buiging van de wervelkolom, wat je vaak ziet bij oudere mensen.. Een ernstige vorm van deze aandoening wordt hyperkyfose genoemd. Hyperkyfose kan echter ook optreden zonder dat er fracturen in de wervelkolom aanwezig zijn. Hyperkyfose is dan vaak het gevolg van het verlies van spierspanning, vooral in kernspieren zoals de buikspieren. Ook het doorzakken van de voeten bij het ouder worden kan bijdragen aan het afnemen van de lengte van het lichaam. 

Er is niet veel te doen aan deze veranderingen, maar het is wel mogelijk om dit proces te vertragen door lichaamsoefeningen, zoals het versterken van de buikspieren en het aanleren van een betere houding waarbij men zoveel mogelijk de rug recht en gestrekt houdt. 

Nieuw onderzoek laat ook veelbelovende bewijzen zien dat yoga kan helpen om de kromming van de wervelkolom tegen te gaan. Als op jongere leeftijd wordt begonnen met yoga, kan het mogelijk het inzakken van de ruggengraat geheel voorkomen, maar verder onderzoek zal moeten worden gedaan om dit vast te stellen. 

Ook is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in te nemen om het proces zoveel mogelijk te vertragen. Als er sprake is van een vergroot risico op osteoporose zijn er medicijnen die het ontstaan van breuken kunnen helpen voorkomen. 

Rubriek: gezondheid

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Klopt niet.Ik ben 51 jaar en al 6 cm gekrompen.En mocht de informatie in dit artikel wel correct zijn dan is er iets niet goed met mij of zijn de metingen wellicht niet goed verricht.

Anoniem zei

als jong volwassen man mat ik 1.78m nu op 71 jaar 1.71m.
verder geen gezondheidsprobleem buiten sleet op beide knieën.

Unknown zei

Mnnn ik ben 45 jaar en ben nu 2 cm gekrompen was 182 nu dus 180cm maar weet ook waarvan kanker in mijn rug daardoor zijn 2 werfels inelkaar gezakt. L3 (is onder) en een in midden van rug yepp it suks pijn in ondraaglijk.kanker is weg na chemotherapie en radiotherapie. Er is meer maar dat zal ik jullie sparen. :-)

Diana van Sloten zei

Hmmm... I ben nu 48 jaar en in 4 jaar 3.5 cm gekrompen. Zorgwekkend dus. Ik verga van de rugpijn als ik een tas boodschappen heb getild oid. Een jaar geleden een borstverkleining gehad en dat scheelt behoorlijk qua pijn en ook slaap ik beter. Maar het idee dat de pijn alleen erger kan worden terwijl ik krimp is zo akelig, ik ga van de week maar eens naar de huisarts en ga eisen dat er iets aan gedaan wordt. Nu 11 jaar rugpijn (naast andere pijnen waar niks aan te doen is) en ben er doodmoe van

Diana van Sloten zei

Oh ik heb hier al eens gereageert. Nu heb ik een paar dagen geleden gemeten en ik ben nu officieel ingezakt tot 1,69. Ik was ooit 1.75.... Ik blijk osteopenie te hebben volgens een botdichtheidsonderzoek en slik sindsdien braaf elke week een pilletje om de botresten hard te houden. Op dit moment alweer vlammende rugpijn en ik vraag me af of ik zwaardere pillen nodig heb... Oh ja, en blijk HMS te hebben en daarbij schijnt het vaker voor te komen, lucky me...
Doe ik hier alvast de groeten aan mijzelf over een paar jaar als ik weer hier terecht kom en denk "he'dat lijkt erg op mijn eig... Oh, dat bén ik die het geschreven heeft..."

Anoniem zei

12 cm gekrompen......net een Dexia scan gehad, ben benieuwd naar de uitslag