Veilig vrijen na je 50e is nog vaak een taboe

Veel 50-plussers zijn niet gewend om openlijk over veilige seks te praten. Het is vaak onbekend terrein, omdat velen jaren getrouwd zijn geweest of langdurige relaties achter de rug hebben. De laatste keer dat ze te maken hadden met daten of het ontmoeten van een nieuwe partner waren ze vaak meer bezig met het voorkomen van zwangerschap dan met het voorkomen van een soa.


De maatschappij ziet ouderen, en dan vooral de oudere vrouw als seksloos en dat is fout fout fout. Veel van de vrouwen die nu 50 jaar of ouder zijn hebben de beste en meest ontspannen seksualiteit van hun leven. Ze zijn de Love Generation, ze hebben de vrije seks praktisch uitgevonden en stoppen daar niet mee bij de magische grens van 50 jaar. Toch rust er nog een taboe op het voorkomen van soa's. In de VS worden bijeenkomsten georganiseerd en wordt informatie gegeven op open fora om vrouwen van 50 jaar en ouder op de gevaren van onveilige seks te wijzen. 

Voor veel vrouwen lijkt het een grote drempel om een nieuwe partner om een bewijs te vragen dat er is getest op soa's. Dit is echter niet de tijd om koket, makkelijk en vol vertrouwen te zijn, omdat in de VS nu al 16 % van de nieuwe HIV/AIDS besmettingen mensen boven de 50 jaar betreft en 25 % van de bestaande patiënten ook 50 jaar en ouder zijn.

De richtlijn die wordt gegeven is dat er wordt getest aan het begin van de relatie en dan veilig aan seks moet worden gedaan gedurende de eerste 3 maanden van een nieuwe relatie ( partners moeten dan natuurlijk ook monogaam zijn). Hierna moet opnieuw worden getest op soa's en pas dan kan zonder condoom worden gevreeën. Mocht er geen volledig vertrouwen zijn in de monogamie van de partner, dan wordt aangeraden om met condoom te blijven vrijen.

De realiteit is dat veel ouderen die een nieuwe relatie starten het moeilijk vinden om over veilig vrijen te praten met hun nieuwe partner. Dat is vreemd, omdat 50-plus vrouwen in een periode van hun leven komen die gekenmerkt wordt door wijsheid en kracht. Dit moet ook van toepassing zijn op hun seksuele leven en in de praktijk ontbreekt het daar vaak aan als het om bescherming tegen soa's gaat.

Rubriek: seksualiteit