Uitstapjes: Hortus Haren. De grootste botanische tuin van Nederland

 Wie van tuinen houdt zal zich geen moment vervelen in de Hortus Haren. Er zijn meerdere thema-tuinen en er vinden vele activiteiten plaats. Je kunt zien wie je bent in de Keltische tuin met haar bomenhoroscoop of de stilte ervaren in de sprookjesachtige Laarmantuin.
In de Keltische tuin zijn elementen uit de mythologie van de oude Kelten uitgewerkt. De Kelten hadden een grote verering voor de natuur en vooral voor bomen. Ook bestudeerden zij de kosmos en het vaststellen van de juiste tijd, om te weten te komen wanneer er gezaaid kon worden, wanneer de goden gunstig gestemd waren en hoe ziekten zouden verlopen. De reis naar de tuinen van Ogham, zoals de Keltische tuin genoemd is, begint in de Poolgarden van de Engelse tuin. Een tijdstunnel voert u slingerend terug in de tijd. Aan het eind van de vlonder is een ingang gemaakt. De ringmuur van ruwe stapelstenen doet denken aan een elfenfort. Het Pad van de Zee ligt aan de binnenzijde van de bomenring. Zoek uw geboortedag en vind de boom die bij u past. Bij elke datum hoort een boom met specifieke karaktereigenschappen.

De Chinese tuin is de op één na grootste Chinese tuin binnen Europa. Door de Chinese tuin wandelen is als dwalen door een Chinees schilderij. De galerijen met verrassende doorkijkjes, paviljoens, kronkelende paden met wisselende gezichtspunten, een vijverpartij, een eiland en een waterval zijn bedoeld om de bezoeker te doen dromen. De gedachten worden meegevoerd door de verbeelding. De tuin is zo ontworpen dat er in elk jaargetijde iets in bloei staat. De tuin heeft ook in de winter een prachtig uitstraling.

De tuinen hebben een wintersluiting van oktober tot 1 maart. Kijk voor meer op Hortus Haren.

De volgende tuinen zijn te bezichtigen in de Hortus Haren:1. Kruidentuin
2. Arboretum
3. Pinetum
4. Fruithof
5. Heide/Grasland gebied
6. Chinese tuin
7. Engelse tuin
8. Floriadetuinen
9. Kassen
10. Keltische tuin
11. Voedselarme plas
12. Rotstuin
13. Thematuinen
14. Permacultuurtuin
15. De Bijenstal


Kijk voor meer uitstapjes op alle uitstapjes Groningen. 


Rubriek: uitstapjes