Huidverzorging: wat doet een serum voor je huid?

Sneller en lichter, dat zijn de eigenschappen die we willen als we bijvoorbeeld een auto of laptop kopen. Het zijn ook de eigenschappen van serums in de huidverzorging;  lichte, snel absorberende vloeistoffen die worden gebruikt als een alternatief of in aanvulling op crèmes of lotions. Het grootste verschil tussen een serum en een crème of lotion is wat de formule niet bevat. Serums bevatten geen afsluitende of luchtdichte vochtinbrengende ingrediënten zoals vaseline of minerale olie die ervoor zorgen dat het vocht in de huid niet verdampt. Ze bevatten ook minder smeer- en verdikkingsmiddelen, zoals oliën uit noten en zaden. De meeste serums zijn op waterbasis en vaak geheel zonder olie.


Serums zijn het paradepaardje van de vele bekende professionals in de huidverzorging. De meesten vinden dat een serum niet mag ontbreken in de collectie met huidverzorgende middelen. Doordat alle overbodige vloeistoffen er uit worden gehaald, blijven alleen de zeer waardevolle en actieve ingrediënten over. Serums bevatten de meest krachtige dosis van anti-aging ingrediënten, zoals anti-oxidanten en ingrediënten die de huid oppeppen of lichter maken. Ze zijn de echte werkpaarden van een huidverzorgingslijn.

Omdat de waardevolle actieve ingrediënten duurder zijn dan verdikkingsmiddelen zijn serums ook het duurste product in veel huidverzorgingslijnen.  Maar op de juiste wijze toegepast is het mogelijk om maanden met een serum te doen. Veel merken bieden hun serums aan in een pompflesje of met een applicator om zo de kleine hoeveelheid af te meten die nodig is. Die paar geconcentreerde druppels zijn super-efficiënt. Serums zijn gemaakt van zeer kleine moleculen, zodat de huid ze snel absorbeert en ze diep in de huid terecht komen. Hoe dikker en zwaarder de ingrediënten in crèmes zijn, hoe meer ze een barrière op de huid vormen. Dat is natuurlijk geweldig om het vocht vast te houden, maar het kan ook de huid afsluiten om waardevolle ingrediënten toe te laten. Zonder deze belemmeringen kunnen de actieve ingrediënten in een serum je huid sneller en effectiever binnendringen. Serums zijn niet vet en laten geen plakkerig laagje achter en zijn vooral geschikt voor een huid die wat vet is. 

Toch serums zijn niet voor iedereen geschikt. De gel-achtige textuur van een serum kan een slechte match zijn voor mensen met chronische huidaandoeningen zoals eczeem of acne, waardoor de huid is verzwakt. Hierdoor kan het serum te snel in de huid dringen, waardoor irritatie kan ontstaan. 

Ook een zeer droge huid kan meer baat hebben de hydratatie die een rijke dag-of nachtcrème biedt. Het gebruik van alleen een serum is dan niet aan te raden. In plaats daarvan kan het serum dan onder de vochtinbrengende creme worden aangebracht. Er zitten veel voordelen aan serums, van het verminderen van de fijne lijntjes tot het verminderen van ouderdomsvlekken. 

Hoe gebruik je serum bij de dagelijkse huidverzorging? Hier volgen 3 tips om een maximaal effect uit het serum te halen. 
1. Reinig het gezicht grondig en breng dan een hoeveelheid serum ter grootte van een erwt aan. Dep dit gelijkmatig over de huid met je vingers. 
2. Als je een gevoelige huid hebt, wacht dan 10 tot 15 minuten na het wassen van je gezicht voordat je het serum aanbrengt. Wanneer de huid vochtig is kan het aanbrengen van een product op waterbasis leiden tot irritatie. Als de huid volledig droog is zullen de stoffen minder snel in de huid trekken. 
3. Een serum staat het gebruik van een vochtinbrengende crème niet in de weg. Breng eerst het serum aan de op de gereinigde huid en breng pas daarna de vochtinbrengende crème aan. Zo kan het serum eerst in de huid dringen, voordat de crème dit blokkeert.5 opmerkingen:

Ellen zei

Ik heb heel erg last van acne, hebben jullie tips?

Anoniem zei

Voor ernstige acne kun je het best contact opnemen met de huisarts, omdat dit niet altijd met een crème is op te lossen.

Agen Serum SA3 di Jakarta zei

dank u voor uw artikel voegt inzicht in hoe om schoonheid producten te kiezen

Kim zei

Neem een kijkje op mijn website.

Anoniem zei

weleke serum merek die goed is?