Goede slapers hebben betere relaties

Daily Mail meldt dat goed slapen je relatie verbetert. Je schijnt er namelijk minder egoïstisch van te worden. Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben vaker relatieproblemen, omdat ze door de uitputting geen ruimte meer hebben voor een ander. Dat concluderen onderzoekers van de University of Berkeley.
Zestig koppels van 18 tot 56 jaar hielden een dagboek bij waarin ze opschreven hoeveel uur ze per nacht sliepen en hoeveel waardering ze voelden voor hun partner. Daarnaast namen ze deel aan een experiment waarin ze samen met hun partner problemen moesten oplossen.

Koppels die goed sliepen, bleken beter samen te werken en elkaar aan te moedigen. Ook noteerden de deelnemers die goed konden slapen in hun dagboek dat ze hun partner meer waardeerden en vaker hun dankbaarheid toonden dan de deelnemers die minder goed sliepen. Slapelozen hadden vier keer zo vaak last van relatieproblemen en kampten drie keer zo vaak met stemmingswisselingen.

"Van slecht slapen word je egoïstischer, omdat je daardoor de prioriteit geeft aan je eigen behoeften en niet aan die van je partner. Als jij lekker slaapt maar je partner niet, dan word je waarschijnlijk allebei chagrijnig", zegt Amie Gordon, de psychologe die het onderzoek leidde. De wetenschappers presenteerden hun bevindingen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Society for Personality and Social Psychologists in New Orleans. Lees het hele artikel op Daily Mail.

Rubriek: slaapstoornissen

 
Goed slapen