Alcohol als slaapmutsje kan uiteindelijk leiden tot meer slapeloosheid

Ouderen drinken steeds meer alcohol en daarbij spelen slaapstoornissen vaak een rol. Als je echter te vaak alcohol gebruikt om in slaap te vallen kan het uiteindelijk leiden tot meer slapeloosheid. Tot die conclusie komen onderzoekers van het London Sleep Center na het bestuderen van 27 eerdere onderzoeken naar dit onderwerp. Zij zullen de resultaten publiceren in het tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research.


Het is zo verleidelijk om alcohol te gebruiken om sneller in slaap te vallen en het helpt in het begin vaak goed. Het gevaar bestaat dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. De verstoring van de REM-slaap is echter ook een groot nadeel van alcoholgebruik voor het slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag, slechte concentratie en een algemeen gevoel van slaapgebrek. "We moeten dan ook heel voorzichtig zijn met alcohol", aldus Irshaad Ebrahim, directeur van het onderzoekscentrum. "Een of twee glaasjes lijken prettig op de korte termijn, maar als je het regelmatig doet, kan dit leiden tot problemen."

Ebrahim adviseert om twee uur voor het slapen gaan geen alcohol meer te drinken. Mensen raken anders afhankelijk van de alcohol. Daarbij leidt het tot een onrustige slaap en veranderen veel mensen in snurkers. Ebrahim: "Uit de onderzoeken blijkt dat alcohol onze slaap op drie manieren beïnvloedt. We vallen eerder in slaap, onze eerste slaap is dieper en de REM-slaap is korter. En dat laatste is juist een probleem."