Nieuw boek van Mirjam Scholten: Vrij met seks, over relaties en seksualiteit

Mirjam Scholten (1953) is zelfstandig journalist en tekstschrijver. In haar werk wordt ze altijd opnieuw gefascineerd door de unieke, persoonlijke manier waarop mensen omgaan met het lief en leed dat op hun levenspad komt. Uniek en persoonlijk is ook hoe mannen en vrouwen hun seksualiteit beleven en hoe ze omgaan met seksuele moeilijkheden. Dat ontdekte de auteur tijdens de gesprekken die zij hierover voerde voor haar boek. Seks(ualiteit) wordt in onze ogenschijnlijk open maatschappij verheimelijkt, of in de verkeerde sfeer getrokken, is haar conclusie. Daar kun je als iemand met seksuele moeilijkheden veel last van hebben.





Alle ogenschijnlijke openheid ten spijt worden seks en seksualiteit nog altijd verheimelijkt, of in de verkeerde sfeer getrokken, is haar conclusie. Daar kun je als iemand met seksuele moeilijkheden veel last van hebben. In het boek nemen de geïnterviewden in elk geval geen blad voor de mond. Ze willen op deze manier hun steentje bijdragen aan het normaliseren van onze omgang met seksuele zaken. Anoniem, dat wel.

De dubbelzinnige boektitel duidt op twee belangrijke zaken binnen je relatie. Als je vrijt, vrij dan lekker en zoals jullie het samen willen. Maar ook: sta vrij tegenover de lichamelijke  liefde. Twee thema’s die in het boek aan de orde komen. Het ontstaan van seksuele moeilijkheden en hoe daarmee om te gaan, dat is de kern van het boek. De ruggengraat wordt gevormd door de ervaringsverhalen van mensen van jong tot (zeer) oud. Ze vertellen openhartig over hoe hun problemen ontstonden en wat ze daar vervolgens mee deden. Bleven ze passief, liep de relatie stuk of gingen ze op zoek naar hulp? Krégen ze vervolgens de hulp die ze nodig hadden?

Behalve feitelijke informatie over veel voorkomende seksuele problemen - zoals erectiestoornissen, pijn bij het vrijen en geen zin (meer) in seks - komt in Vrij met seks ook aan de orde bij welke zorgverleners de meeste mensen terechtkomen en wat er vervolgens gebeurt. Feit is helaas dat nogal wat professionals net als hun patiënten schroomvallig kunnen zijn om het beestje bij de naam te noemen en daardoor tekortschieten in hun hulpverlening. De boodschap is dan ook: heb je seksuele klachten, zorg er dan voor dat je die luid en duidelijk overbrengt.

Zeker op latere leeftijd kunnen seksuele problemen ontstaan als gevolg van een chronische ziekte. Maar ook sleetsheid is een gevaar: hoe opwindend is seks nog als je al jaren bij elkaar bent en steeds op dezelfde manier vrijt? Verder kan de overgang kan een treiterige rol spelen. Veel babyboomers die de seksuele revolutie hebben meebeleefd, blijken nu niet meer zo wild in bed. Is dat erg? In het boek staat dat je je geen probleem moet laten aanpraten, maar beter wel iets kan ondernemen als je last hebt van seksuele moeilijkheden. Het is zonde om het erbij te laten zitten. Tot op hoge leeftijd kan seks je leven verrijken. Schaamte is niet op z’n plaats. En je bent lang niet de enige: duizenden mensen lopen rond met seksuele problemen die invloed hebben op hun relatie.

We leven in een tijd waarin de publieke ruimte ons lijkt toe te schreeuwen: het leven is één walhalla van seks. De werkelijkheid is helaas voor veel mensen niet zo. Eén op de vijf mannen en één op de vier vrouwen ervaart problemen. Dit boek is in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die kampt met seksuele moeilijkheden, daar meer over wil weten en een oplossing zoekt. Hoe vind je je weg in de hulpverlening? En hoe maak je vervolgens je problemen bekend? Daarnaast is het boek bestemd voor zorgverleners die in hun werk te maken hebben met mensen die problemen (kunnen) ondervinden in hun seksueel functioneren. Hoe zorgen hulpverleners ervoor dat ze voldoende oog hebben voor deze moeilijkheden?

De schrijfster van dit boek sprak zowel met hulpzoekenden, als met hulpverleners, onder wie sekscoach Cora Emens, uroloog-seksuoloog Henk Elzevier (MD, PhD), huisarts-seksuoloog drs. Peter Leusink en gynaecoloog-seksuoloog drs. Philomeen Weijenborg. En creëerde zo het unieke, bevrijdende hulpboek met nuttige informatie, praktische tips en handige adressen waar zij zelf ooit naar op zoek was.

Prijs € 17,50
ISBN 9789051797985
Formaat 14 x 21 cm
Uitvoering paperback
Omvang 181 pagina’s

Het boek is verkrijgbaar via www.gopher.nl en in elke Nederlandse en Vlaamse boekhandel.

Rubriek: boeken