Spaanse pepers goed voor hart en cholesterol

Goed nieuws voor de mensen die van pittig eten houden! Pepers zijn namelijk goed voor het hart. Dat presenteerden onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong op een bijeenkomst van de American Chemical Society. De studie focuste op capsaïcine en zijn familieleden. Deze stofjes maken cayenne, jalapeño en andere chilipepers zo heet.Eerder onderzoek suggereerde dat pittig eten met pepers de bloeddruk en cholesterol kunnen verlagen en dat het de vorming van bloedpropjes tegengaat. "Ons onderzoek heeft de kennis over deze stofjes bevestigd en uitgebreid", vertelt onderzoeker Zhen-Yu Chen. "We hebben nu een beter en meer gedetailleerd beeld van hoe de capsaïcine het cholesterol en de gezondheid van de bloedvaten beïnvloedt."

Chen en zijn collega's bestudeerden het effect van capsaïcine bij hamsters op een dieet rijk aan cholesterol.
Zo vonden de onderzoekers onder andere dat capsaïcine de gezondheid van het hart op twee manieren verbetert. Het verlaagt het cholesterol door de ophopingen van cholesterol te verminderen en de afbraak en uitscheiding van cholesterol te bevorderen. Daarnaast blokkeert het een gen dat er voor zorgt dat de aderen krimpen. Hierdoor blijft er meer bloed door de bloedvaten stromen.

Chen benadrukt dat het niet de bedoeling is dat iedereen nu grote hoeveelheden pepers gaat eten. "Een gezond voedingspatroon is een gebalanceerd voedingspatroon. Daarbij zijn pepers geen vervanging voor geneesmiddelen. Het is eerder een fijn voedingssupplement voor mensen die dol zijn op heet eten."

Eerdere onderzoeken naar de werking van rode pepers wijzen ook in de richting van goede resulaten op de bestrijding van kankercellen. Meer over gezondheid.