Onterechte bijbetalingen in AWBZ-instellingen: wat zijn de rechten in een AWBZ-instelling?

Veel vijftigplussers hebben te maken met de zorg voor hun bejaarde of zieke ouder. Zodra een ouder wordt opgenomen in een AWBZ-instelling is het goed om te weten welke kosten voor eigen rekening zijn en welke door het verpleeghuis of verzorgingshuis moeten worden betaald. Hier is vaak nog veel onduidelijkheid over en de laatste tijd zijn er veel klachten over het onterecht in rekening brengen van extra kosten.Waskosten
De grootste ergernis zijn de waskosten voor kleding. Heeft u een ouder die al voor 2009 is opgenomen in een instelling, dan worden de waskosten niet in rekening gebracht. Alle mensen die vanaf 2009 zijn opgenomen moeten echter zelf de kosten voor het wassen van de kleding betalen. Deze waskosten moeten billijk zijn, maar in de praktijk berekenenen instellingen vaak veel te hoge kosten die ver boven de 50 euro uitkomen. Dit is voor veel ouderen een te grote hap uit hun zakgeld. In principe mag de familie er ook voor kiezen om zelf de kleding wassen. Uw ouder hoeft dan geen waskosten meer te betalen voor het wassen van de kleding. De overige waskosten voor beddengoed, handdoeken en linnengoed zijn altijd voor rekening van de instelling.

Voetverzorging en pedicure
Ouderen die niet meer in staat zijn om zelf hun voeten te verzorgen hebben in een instelling recht op deze voetverzorging. De instelling moet het personeel de voeten laten verzorgen of een pedicure betalen. In ieder geval hoeft uw ouder niet zelf een pedicure te betalen. Veel instellingen brengen echter wel degelijk een factuur in rekening aan de client.

Toiletpapier en schoonmaakmiddelen
Er zijn bij de NZa veel klachten ontvangen over instellingen die hun bewoners zelf het toiletpapier en de schoonmaakmiddelen laten kopen. Dit is onterecht. Bewoners van een AWBZ-instelling hoeven hier niet zelf voor te betalen, omdat ze onder de AWBZ-verzekering vallen en dus door de instelling moeten worden betaald.

Seniorenbed of hoog-laagbed
Verwacht de instelling dat uw ouder een seniorenbed of hoog-laagbed aanschaft? Dit hoeft u niet zelf te betalen, de instelling is hiervoor verantwoordelijk.

Verhuizen binnen de instelling
Wilt u dat uw ouder een andere kamer krijgt in de instelling, dan moet u de kosten voor de verhuizing zelf betalen. Wil de instelling echter dat uw ouder verhuist, dan komen de kosten voor rekening van de instelling.

Folder
Dit zijn een aantal voorbeelden over de onduidelijkheid van de kosten voor bewoners van verzorgings-of verpleeghuizen. Wilt u precies weten wat de rechten zijn in een AWBZ-instelling, dan kunt u de folder hier bekijken of dowloaden. Heeft u klachten over de instelling, dan kunt u het beste eerst contact opnemen met de clientenraad van de instelling of het CVZ. U kunt ook een klacht indienen bij de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit. Zij volgen de misstanden in de instellingen en kunnen zo nodig ingrijpen als blijkt dat bij uw ouder ten onrechte kosten in rekening worden gebracht.
Meer over zorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten