Tips voor de scheiding op middelbare leeftijd

De kinderen gaan de deur uit, de midlife-crisis kan toeslaan en de vonk van de liefde kan na een jarenlang huwelijk dove, waardoor partners besluiten uit elkaar te gaan. Dat is moeilijk voor beide partijen, ook voor degene die de beslissing tot scheiding heeft genomen. Je deelde een groot deel van je leven met een persoon en nu moet je alleen verder op een leeftijd die vaak al veel veranderingen met zich meebrengt. Hoe doe je dat? Hier volgen een aantal praktische tips die van belang kunnen zijn bij een scheiding.

1. Alimentatie
Denk niet dat je geen recht hebt op alimentatiegeld omdat je de vijftig gepasseerd bent en de kinderen eventueel het huis al uit zijn. Zeker als je altijd de zorgende rol voor het gezin hebt vervuld en je je carrière opzij hebt gezet, is het waard om een gevecht te leveren om de komende jaren ook voor jou leefbaar te maken.

2. Eigen huis
Wordt het (nu plotseling te grote) huis aan jou toegewezen, gebruik het dan om inkomen te verkrijgen. Je kunt een deel verhuren. Kun je de hypotheek niet alleen dragen, stap dan naar de bank en bekijk je opties. Dit geldt ook als het huis is afbetaald en je het deel van je partner moet terugbetalen.

3. Kinderen
Je (bijna) volwassen kinderen verdienen ook aandacht. Ze kunnen even (zo niet meer) getraumatiseerd zijn door de echtscheiding als jonge kinderen. Besteed daarom aandacht aan hoe je het vertelt en zet ze niet onder druk om een kant te kiezen of om voor je te zorgen. Ook zij zullen door een moeilijk proces moeten gaan en daar de ruimte voor nodig hebben.

4. Rouw
Sta jezelf toe om te rouwen en verdriet te hebben. Dit gaat over een enorm deel van je leven en je bent al op middelbare leeftijd. Een nieuwe man, een nieuw huis, een nieuwe carrière, kortom: een nieuw leven is minder vanzelfsprekend. Negeer de mensen die vinden dat je het 'al lang' verwerkt had moeten hebben: neem de tijd. Ga ook niet geforceerd direct op zoek naar een nieuwe liefde. Dat werkt vaak niet, omdat je eerst tot jezelf moet komen en weer moet leren hoe je je eigen leven inhoud kunt geven. Pas dan komt er vaak pas ruimte om op een 'gezonde' manier aan een nieuwe relatie te beginnen. Probeer naast het verdriet ook te leren genieten van de vrijheid in je leven en de mogelijkheden om te ontdekken wat je zelf leuk vindt en de moeite waard.

5. Opleiding
15 of 20 jaar geleden was het niet altijd vanzelfsprekend dat vrouwen een carrière hadden of zelfs maar studeerden. Heb je altijd graag een bepaalde job willen uitoefenen, wees dan niet bang om terug naar school te gaan. Probeer wel te kijken in welke sectoren er grote vraag is naar werknemers, want het is belangrijk dat je ook echt aan de slag kunt.

6. Reizen
Als je altijd met je partner samen hebt gereisd, zal het alleen reizen misschien afschrikken. Het is ook zeker niet altijd leuker dan met een partner. Het is ook duur en kan lastiger zijn, want je moet nu alles alleen regelen. Er zijn echter maar weinig andere manieren om nieuwe energie en nieuwe inspiratie op te doen, veel na te denken en jezelf weer te ontdekken. Vergeet niet dat je jarenlang in hetzelfde patroon zat. Het is logisch dat je een deel van jezelf bent kwijtgeraakt. Het patroon doorbreken d.m.v. een reis kan helpen om weer bij jezelf te komen. Heb je er geen geld voor, probeer dan op andere manieren om je patroon te doorbreken. Ga eens heel andere dingen doen dan je altijd gewend bent om te doen. Dat kan al met kleine veranderingen.

7. Oude hobby's
Wat ook kan helpen is juist de dingen uit het verleden op te pakken. Dat kunnen hobby's zijn die je hebt laten liggen door je huwelijk en het opvoeden van kinderen. Gun jezelf wat je graag doet en wat je al die jaren opzij hebt geschoven voor je gezin. Juist door die dingen weer te gaan doen, zul je beseffen hoeveel en hoelang je je eigen behoeften hebt ingeleverd.

8. Vergeven hoeft niet altijd
Ook zonder je partner te vergeven kun je door met je leven. Het gevoel van in de steek gelaten te zijn, van verraden te zijn, zal jaren vragen om te helen. Je hoeft je partner niet te vergeven om je leven weer op te pakken, want soms heeft je ex je zo erg gekwetst dat het gewoon niet mogelijk is om te vergeven. Laat echter je verbittering en woede je nieuwe leven niet overschaduwen. Je mag boos zijn, maar laat dat los staan van een nieuwe start. Het helpt het beste om je te gaan focussen op de mogelijkheden die er zijn om nog wat van je leven te maken.

9. Nieuwe liefde
Ondanks dat het verstandig is om niet te snel in een nieuwe relatie te stappen kan het geen kwaad om met het andere geslacht om te gaan. Je bent te jong om afgeschreven te zijn, dus probeer weer plezier te krijgen in het omgaan met nieuwe vrienden. Verwen en verzorg jezelf en sta jezelf toe een beetje plezier te hebben met anderen. Geniet van de aandacht die je plotseling mag toelaten, omdat je vrij bent. Het zal helpen om langzamerhand weer open te gaan staan voor een nieuwe volwaardige relatie. Juist het beginnen met vriendschappen en het niet meteen focussen op een vaste relatie zal je helpen om te ontdekken wie je werkelijk bent en wat je wilt.

10. Je kan het alleen
In deze tijd en in onze maatschappij heb je geen man nodig om te overleven. Hoe moeilijk het ook is en hoezeer je misschien een stap terug moet doen.....je kunt het alleen. Na al die jaren in een huwelijk voel je je misschien hopeloos zonder een partner in huis. Je wordt in het diepe gegooid, moeten alles zelf leren doen. Toch kan het juist ook veel zelfvertrouwen geven als je merkt dat je stap voor stap zelf ook de dingen kunt doen die je partner altijd voor zijn rekening nam. Alles wat nieuw is is vaak eng, maar het kan ook je leven weer nieuwe inspiratie geven en de deur openen naar nieuwe mogelijkheden door een toegenomen zelfvertouwen. Meer over scheiding.

5 opmerkingen:

 1. hoezo vrouw verlaten,wat denk je van man verlaten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit artikel zou "Tips *voor vrouwen* voor de scheiding op middelbare leeftijd" moeten heten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral tip 3 wordt vaak vergeten aangezien de kinderen vaak al uit huis zijn. Maar dat betekend niet meteen dat dit minder zwaar is dan voor thuiswonende jongere kinderen. Ook kinderen die niet meer thuis wonen kunnen flink last krijgen van scheidende ouders. Bezoek deze dus regelmatig en praat met ze, dit helpt! Groet, Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat Scheiding Expert ook al zei, tip 3 wordt vaak onderschat. Het blijven je ouders, of je nou thuis woont of al een eigen gezin hebt, ook het leven van je kind veranderd. Hoe dan ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. MIjn ex heeft mij ook plots verlaten! en mij meerdere malen teruggewonnen, door van alles te beloven en mij alleen maar meer pijn deed. Ben in een zware depressie gekomen, en nu uiteindelijk trauma therapie. Mijn volwassen kinderen hebben er ook een flinke deuk van opgelopen. Het gezin is uit elkaar gevallen.
  Langzaam krabbel ik op, en probeer de positieve dingen weer te zien en onderneem af en toe wat. Maar aan een nieuwe relatie beginnen? Ik ben daar nog noet aan toe, denk ik, de amgst om wederom verlsten te worden is erg groot.
  Ik wens iedereen sterkte die er net in zit. Mijn tip....gooi al je boosheid en verdriet eruit....dat lucht op, en je zal merken na een lange tijd dat je weer terug komt in de realiteit.
  In mijn geval ben ik ook financieel nog eens slecht achtergelaten. Heb geen baan meer, maar leef van dag tot dag. Morgen zie ik wel weer wat er op mijn pad komt.

  BeantwoordenVerwijderen