Stamboomonderzoek: zin of onzin?

We kennen ze wel: mensen die er trots op zijn af te stammen van een beroemde of interessante Nederlander. Ze hebben de vaderlijke lijn uitgezocht en beroepen zich op afstamming van de desbetreffende persoon. Zouden deze mensen echter de stamboom wat uitgebreider onderzoeken, dan vervaagt de glans van uniciteit al snel...want half Nederland blijkt af te stammen van dezelfde voorouder. Wat voor zin heeft stamboomonderzoek eigenlijk?
Het is een soort raadsel. Ga je je stamboom onderzoeken dan vermenigvuldigt het aantal voorouders zich bij iedere generatie terug die je onderzoekt. Ga je bijvoorbeeld terug tot de 15e eeuw, dan heb je al ongeveer 1 miljoen voorouders. Dat is zo'n beetje de hele Nederlandse bevolking van het toenmalige gebied van Nederland. Ga je nog een aantal eeuwen verder, dan is het aantal voorouders groter dan de toenmalige bevolking. Rarara hoe kan dat?

Iemand die dus trots zijn stamboom laat zien van een voorouder uit bijvoorbeeld de 16e eeuw heeft dus grote kans dat het ook de voorouder is van degene aan wie de stamboom getoond wordt. Eigenlijk stamt iedereen in Nederland van dezelfde voorouders af en heeft het weinig zin om je uniek te voelen door 1 lijn te gaan uitzoeken van 1 voorouder. Ga je namelijk de stamboom andersom uitzoeken...dus vanaf die betreffende voorouder...dan stamt half of heel Nederland van die persoon af.

Het gemiddelde aantal kinderen zal in voorgaande eeuwen misschien gemiddeld 5 zijn geweest...deze 5 hebben ook weer kinderen gekregen...en die hebben ook weer kinderen gekregen en die ook weer etc. etc....en allemaal stammen ze af van die betreffende voorouder. Na eeuwen lopen er honderduizenden ofwel een miljoen rond met hetzelfde miniscule stukje dna van deze persoon. En dan gaat 1 iemand zich beroepen op afstamming van de betreffende persoon....dat is dus totale onzin. Loop je op de markt, of zit je in de trein of metro....gegarandeerd ontmoet je mensen die samen met jou het dna delen van die verre voorouder. Hoeveel mensen hebben niet een stukje dna in zich van bijvoorbeeld de Oranjes....waarschijnlijk de helft van de Nederlandse bevolking. Conclusie: stamboomonderzoek is interessant om de geschiedenis tot leven te brengen, maar is weinig zinvol om je te beroepen op afstamming van een bepaalde persoon.

Rubriek: genealogie

1 opmerking:

  1. Als je je stamboom tot aan de middeleeuwen onderzoekt,dan heb je al zo'n 120.000 voorouders of meer. Wat heeft het dan voor zin om je te beroepen op 1 enkele voorouder? Diezelfde voorouder heeft ook weer honderdduizenden nakomelingen, waar jij er eentje van bent.

    BeantwoordenVerwijderen