Zorg voor zieke of demente ouders leiden vaak tot burn-out

Wie heeft er ooit echt bij stilgestaan dat je kunt worden geconfronteerd met de zwaarwegende zorg voor je ouders. Op de een of andere manier zijn velen niet echt voorbereid als het hen overkomt. Misschien komt het doordat we in de buitenwereld meestal worden geconfronteerd met energieke ouderen die nog tot op hoge leeftijd fit zijn. De ouderen die zorg nodig hebben zie je meestal niet meer. Tot de dag dat je plotseling zelf vader of moeder van je zieke of demente ouders wordt.Het aantal dementen zal in de komende decennia schrikbarend toenemen. Wie in zijn omgeving te maken krijgt met dementie beseft hoe intensief de zorg voor een demente patient is. Het is nu al vaak moeilijk om een goede plek voor een patient te vinden, laat staan in de toekomst wanneer er steeds meer dementen komen en er op de zorg steeds meer zal moeten worden bezuinigd.

Veel vijftigers zijn niet goed voorbereid op de zorg voor hun ouders. Ze hebben hun kinderen groot gebracht en dachten eindelijk vrije tijd te krijgen en aan hun eigen leven toe te komen....tot plotseling ziekte of dementie toeslaat bij de ouders. Sluipenderwijs kun je helemaal meegezogen worden in de zorg om zieke ouders, zeker als het om een langdurig proces gaat dat vele jaren kan duren. Je wordt plotseling geconfronteerd met een beperking van je leven, doordat je ouders afhankelijk van je worden. Vooral vrouwen vallen vaak terug in de valkuil van het zorgen voor anderen en vangen vaak veel te veel alleen op, omdat ze de zorg moeilijk uit handen kunnen geven. Overspanning en burnout zijn het gevolg.

Het is dus goed om ook na te denken over de toekomst van je ouders als ze nog wel fit zijn. Ziekte of dementie kunnen plotseling toeslaan. Er zijn jarenlange wachtlijsten voor de goede verzorgings- of verpleeghuizen en het is verstandig om je alvast te orienteren voor de toekomst en ouders op tijd op een wachtlijst te plaatsen op de beste locatie.

Ben je wel al aan het zorgen voor je ouders, dan is het goed om te weten dat er veel hulp is voor mantelzorgers. Je hoeft er niet alleen voor te staan, want deze instanties kunnen praktische hulp en ondersteuning bieden. Kijk hiervoor op Mezzo of Dementie en Mantelzorg.
Meer over gezondheid.

1 opmerking:

  1. Ik zorgde 8 jaar voor mijn mama thuis, samen (4 maal daags met een verpleegteam). Er was familiale hulp maar helemaal niet voldoende. Het is schandalig hoe weinig hulp er is..besparingen.Samenwerking familiale hulp en verpleging is zero. Vacuum-therapie machiene kost 25€ per dag voor wondzorg (doorligwonden)want de dokter in 't ziekenhuis mag/wil dat niet behandelen. Doorligwonden krijgen de oudjes niet thuis , wel in 't ziekenhuis. Een plafond/tillift is op eigen kosten. Een aftandse tillift die veel te groot is in de meeste gezinswoningen dus onmogelijk, kan je huren. Het is alle dagen smeken, discuteren om meer hulp die er niet komt. Vrijwilligers (indien beschikbaar)om je te vervangen voor een avondje uit ... 30€ of meer . Geen vakantie's, geen w-ends. Ook 's nachts kan je nodig zijn. Het zou beter moeten georganiseerd worden dan was het beter te doen en goedkoper dan al die bejaardenhuizen of palliatieve inrichtingen. De ouderen/zieken zijn in familiale sfeer, mogen hun huisdier houden, zien hun kleinkinderen, hebben een grote tv en kunnen de letters goed lezen, kunnen in de tuin. hebben de hele dag iemand bekend om tegen te praten.voelen zich veilig en geliefd, krijgen veel knuffels etc. Mama was gelukkig bij ons en daar ben ik zo blij om.Ik ben blij dat ik deze tijd met haar nog had samen met mijn gehandicapte dochter. Niemand kan ons deze liefdevolle jaren afpakken. Burn-out ja dat heb ik nu wel maar dat is de schuld van te weinig uren familiale hulp van het ziekenfonds en de besparingen op allerlei dat men nodig heeft men zou meer mogen investeren op dingen die ik reeds beschreef. Men zou beter op andere zaken besparen.Ach ja op mijn eentje kan ik de wereld niet veranderen. Mijn burn-out zal wel herstellen na mijn rouw want mama is pas overleden...Er is ook een tekort aan praten met anderen die ook zorgen voor zieke/demente ouders. Dat kan best op internet of zo want veel uit huis zijn is er voor niemand bij. Lotgenoten verstaan elkaar best.

    BeantwoordenVerwijderen