Oudere man gebaat bij het praten over seksuele problemen

Ouderen kunnen nog wel eens lijden aan seksuele problemen, zoals erectiestoornissen, geen orgasme kunnen krijgen en libidoverlies. Het blijkt dat het in ieder geval de mannen enorm kan helpen als zij daar met hun partner open over kunnen praten. dit blijkt uit een Amerikaanse studie. De onderzoekers bestudeerden 861 mensen tussen de 57 en 85 jaar die tenminste een van deze problemen had.

Seksuele problemen
De vaakst voorkomende problemen bij ouderen waren een gebrek aan libido, geen hoogtepunt kunnen bereiken, lichamelijke pijn tijdens het vrijen ervaren, geen erectie kunnen behouden en problemen met vaginale droogte. De deelnemers gaven op een schaal van 1 tot 3 aan hoe gefrustreerd ze waren door het probleem, de dokters maten ook hoe gelukkig of hoe depressief ze waren.

Mannen wel gebaat bij praten, vrouwen niet
Daaruit blijkt dat minder dan de helft van de oudere volwassenen hun seksuele problemen met hun dokter bespreekt, hoewel mannen dit vaker deden dan vrouwen. De ouderen die met hun arts over hun seksuele probleem praten,  merken geen verschil op in hun welbeleven. Praten met je partner of vrienden over het probleem was echter wel heel efficiënt voor mannen om stress en een gevoel van ongelukkigheid aan te pakken. Dit gold echter niet voor vrouwen. "Vrouwen met seksuele problemen die hierover met hun vriendinnen praatten, waren net iets minder gelukkig", aldus onderzoeker Hirayama. "Ook wanneer ze met hun partner hierover praatten, merkten ze geen verschil in welzijn. De seksuele problemen van vrouwen zijn dus erg complex."

Conclusie
Het blijkt dus dat het voor beiden seksen weinig verschil maakt om met hun dokter te praten over hun seksuele problemen, maar dat mannen zeker baat hebben bij praten met vrienden of hun partner om beter om te kunnen gaan met de stress en de klachten. Hoe de cijfers eruit zouden zien als veel meer mensen hun seksuele problemen met een arts zouden overleggen is een nieuw onderzoek waard, want het is onduidelijk waarom zo weinig ouderen hun problemen met een arts of deskundige bespreken. Meer lezen over andropauze.
Meer informatie over de andropauze kunt u vinden op de andropauze.startpagina.nl.

Geen opmerkingen: